Hlavní obsah

Brněnští demonstranti proti dohodě ACTA rozbíjeli kladivem mobily i počítače

– Brno
Právo, Miroslav Homola, Anna Bortlíčková

Scénku jako z hororového snu připravili demonstrující proti mezinárodní “protipirátské“ smlouvě ACTA v Brně. Názorně totiž předvedli, jak by mohla v nejhorším případě vypadat realita, kdyby smlouva podle jejich názoru platila do všech důsledků. Protesty kromě Brna probíhaly také v Ostravě.

Protest proti ACTA v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

V improvizovaném elektronickém rámu zadrželi několik “přestupců", kteří nemohli dokázat kupní smlouvou nákup mobilního telefonu či osobního počítače, který měli s sebou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Brně se i přes velký mráz sešlo zhruba 600 lidí.

Zařízení jim v tomto případě „exekutor“ a vykonavatel práva bez milosti zabavil a s velkou chutí za mohutného volání a pískání rozbil kladivem.

Foto: Miroslav Homola, Právo
Foto: Miroslav Homola, Právo

V Brně se i přes silný mráz sešlo nejméně šest set lidí, kteří se ve značné míře vyjadřovali nejen hesly či skandováním nesouhlasu, ale i podpisy na petiční archy. Demonstrující za ochranu duševního vlastnictví, kterých stále přibývalo, se poté vydali z náměstí Svobody na pochod k brněnskému magistrátu.

V Ostravě protestovalo 200 lidí

V centru Ostravy v sobotu odpoledne proti mezinárodní smlouvě ACTA protestovalo přes 200 převážně mladých lidí. V mrazivém odpoledni řečníci ve svých projevech dělali krátké pauzy, během nichž se účastníci akce zahřívali skákáním a provolávali přitom "Nechceme ACTA“.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Protestující proti dohodě ACTA v Ostravě

„Jsme tady proto, že nesouhlasíme s tím, co naše republika tajně ukutila za našimi zády. Nesouhlasíme s tím, aby internet byl jakkoliv cenzurován a omezen. Chceme svobodný internet, protože internet je pirátské moře,“ řekl před novináři jeden z účastníků akce. Další doplnil, že ACTA omezí i fotografy.

„Kdekoliv se objeví nějaká cizí značka, tak potom my jako fotografové nebudeme moci publikovat. Tohle nás štve,“ uvedl. Další řekl, že by se také mohlo stát, že když někam vyjede a vyfotí například zásah policejní jednotky na pokojné demonstraci, mohou mu na hranicích vzít fotografie i s fotoaparátem jen proto, že je vzadu na fotografii budova, na niž se vztahují autorská práva architekta.

Protest proti ACTA v OstravěVideo: Anna Bortlíčková, Právo

Účastníci ostravské akce mohli také podepisovat petici proti smlouvě.

Po zhruba hodině řečnění na centrálním Masarykově náměstí se odpůrci smlouvy vydali centrem města na Prokešovo náměstí před ostravský magistrát, během pochodu skandovali „Svobodu“ nebo „Nechceme ACTA“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám