Hlavní obsah

Bělorusko chystá cenzuru internetu, zakáže přístup na zahraniční weby

Novinky, val, mif

V Bělorusku začne 6. ledna platit nový zákon, který výrazně omezí tamní občany a obyvatele v užívání internetu. Podle něj nebudou smět navštěvovat a používat zahraniční webové stránky. O možných hrozbách nového nařízení informovala ve zvláštní publikaci knihovna amerického Kongresu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Porušení zákona bude považováno za přestupek, za nějž bude možno uložit pokutu až do výše 2500 korun.

Nařízení se přitom nevztahuje jen na samotné "pachatele", kteří by z Běloruska navštívili zahraniční stránky. Pokud by například člověk z Běloruska nakupoval prostřednictvím zahraničního internetového obchodu, hrozila by žaloba i samotnému provozovateli obchodu. S ohledem na tyto změny se předpokládá, že některé větší zahraniční společnosti rovnou zablokují běloruským uživatelům přístup.

V ohrožení jsou také provozovatelé internetových kaváren a dalších veřejných míst poskytujících přístup na internet. Pakliže v nich dojde k porušení tohoto zákona, může být podnik sankcionován nebo dokonce uzavřen. Pokutováni budou také jednotlivci, kteří poskytnou vlastní počítač druhé osobě, jež pak jeho prostřednictvím navštíví nelegální stránky.

Mimo to budou fyzické a právnické osoby podnikající v Bělorusku nově muset v rámci tohoto zákona využívat k poskytování on-line služeb a obchodování výhradně domácí internetové domény.

Jak mohou státy zablokovat části internetu, nebo celý web

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoliv zablokovat. „Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám přední český počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní. V Íránu se nyní uživatelé nemohou připojit na Facebook. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám