Hlavní obsah

Apple nesmí používat název iPad, rozhodl čínský soud

Novinky, mif

Společnost Apple má velký problém, pro své počítačové tablety musí na lukrativním čínském trhu vymyslet nový název. Soud v Šenzenu totiž rozhodl, že název iPad má ve vlastnictví společnost Proview. Ta má navíc v plánu nyní žalovat Apple, jako náhradu škody za používání názvu iPad požaduje 1,5 miliardy dolarů, tedy přes 28 miliard korun.

Článek

Celý spor není vůbec jednoduchý, protože zástupci Applu se domnívali, že mají vlastnická práva od roku 2009, kdy je koupili od britské společnosti IP Application za 50 000 USD - téměř milión korun.

Jak se ale postupně ukázalo IP Application nebyla prvním registrátorem značky, ale pouze koupila práva v roce 2006, tedy dříve než jakýkoliv počítačový tablet od Applu vůbec existoval, od tchajwanské pobočky výrobce monitorů Proview.

A právě v tom je podle zástupců společnosti Proview problém. Tím, že značka byla koupena od tchajwanské pobočky a nikoliv od čínské centrály, neopravňuje nikoho kromě firmy Proview používat na území Číny název iPad.

Soud v Šenzenu dal nyní právníkům Proviewu za pravdu a zakázal název iPad Applu na území Čínské lidové republiky používat. Apple má tak nyní pouze dvě možnosti – mimosoudně se dohodnout a pokusit se značku iPad od výrobce monitorů odkoupit, nebo pokračovat v zamotaném soudním sporu.

Zástupci Applu se zatím oficiálně k soudní při nevyjádřili. Jisté tak ani není, jestli mají v plánu platit astronomické odškodnění ve výši 28 miliard korun za to, že doposud iPady na čínském trhu prodávali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám