Hlavní obsah

Český student píše na počítači nejrychleji na světě

Právo, Jaroslav Šnajdr

Chotěbořské gymnázium se pyšní nejrychleji píšícím studentem na PC v celosvětovém měřítku. Je jím osmnáctiletý Luboš Beran z Dolní Krupé, který uspěl na mistrovství světa v záznamu a zpracování textu Intersteno, konaném v červenci v Paříži.

Článek

Odvezl si odtud zlato v královské disciplíně, třicetiminutovém opisu textu, za výkon 596 úhozů za minutu. Jeho skutečný výkon byl ovšem vyšší, ale při soutěži rozhodčí od reálného počtu úderů nakonec odečítají za každou chybu 100 úhozů.

Podle třídního učitele Rudolfa Stáry o schopnostech nastávajícího studenta čtvrtého ročníku vypovídá i to, že sice s chybami a jen v krátkém časovém úseku dokázal už v 16 letech psát rychlostí přes tisíc úhozů za minutu.

Talentovaný svěřenec navázal v juniorské kategorii na svůj žákovský úspěch z předloňského mistrovství světa v Pekingu.

Luboš ale uspěl také v dalších disciplínách. „V těsnopisu obsadil druhé místo, v multijazyčném opisu čtvrté místo a byl pátý v korektuře textu. V kombinaci všech disciplín obsadil celkové 3. místo mezi juniory z celého světa,“ řekl Právu Stára, který studenta na mistrovství doprovázel a po dobu studia ho trénuje.

„Luboš je velký talent a potvrdil to i po přechodu do juniorské kategorie, kde je opravdu velká konkurence, v níž se dokázal prosadit,“ chválí svěřence Stára. Za jeho hlavní klady kromě talentu ale považuje i píli a houževnatost.

„Pokud bude jako dosud trénovat i po škole, může se ještě dál zlepšovat,“ dodává učitel a trenér v jedné osobě.

Kromě psaní, kterému se intenzívně věnuje po celou dobu studia, vytáhlého Luboše baví i volejbal. „Musím si ale dávat pozor na prsty. Hlavně před soutěžemi. To mi i trenér zakazuje hraní, abych si něco neudělal,“ podotýká mladý rekordman.

Toho ale v budoucnu spíš než psaní láká ekonomika. „Myslím si, že úpravu textu a rychlé psaní využiju určitě i tam,“ dodal Luboš Beran. Ten chce uspět i na dalším mistrovství světa, které se bude konat opět za dva roky, tentokrát v belgickém Gentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám