Hlavní obsah

Apple prodal už 20 miliónů iPadů, zisk firmy raketově roste

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký počítačový gigant Apple zveřejnil v noci z úterý na středu svoje finanční výsledky za poslední fiskální období. Zisk firmy činil šest miliard dolarů (108 miliard korun), což je meziroční nárůst o rekordních 78 procent. Dopomohla jí k tomu především popularita počítačového tabletu iPad, kterého se celkově prodalo už 20 miliónů kusů.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Ředitel Applu Steve Jobs při představení iPadu

Článek

„Finanční výsledky z posledního období loňského roku jsou fenomenální,“ neskrýval své nadšení v tiskovém prohlášení generální ředitel Applu Steve Jobs. Vysoký zisk odhadovala před Vánocemi většina analytiků, i tak je ale výsledek ještě o něco vyšší.

Podle odhadů měl zisk na akcii stoupnout proti předchozímu roku z 3,67 USD na 5,40 USD. Ve výsledku ale zisk na akcii činil 6,43 USD.

Podle zprávy Applu se poslední tři měsíce před Vánocemi prodalo 7,33 miliónu tabletů. To znamená, že od zahájení prodeje loni v dubnu se prodalo rekordních 20 miliónů iPadů. Připomeňme, že na českém trhu se tento přenosný počítač začal oficiálně prodávat v listopadu. [celá zpráva]

Druhý největší prodejce počítačů je Apple

Špatně si Apple nevedl ani v odvětví klasických počítačů. V posledním fiskálním období se mu podařilo prodat 4,13 miliónu počítačů iMac, což je meziroční nárůst o 23 procent. O 83 % si ve výsledcích polepšil také iPhone 4, kterého se prodalo 16,24 miliónu kusů.

Podle analýzy serveru TechFlash dokonce Apple v posledním fiskálním období porazil v prodejích počítačů společnost Dell. Díky tomu je tento počítačový gigant druhým největším prodejcem PC na světě, hned po Hewlett-Packardu.

Mírně se naopak zhoršil prodej multimediálních přehrávačů iPod, který klesl o sedm procent na 19,45 miliónů kusů.

Jak se budou vyvíjet akcie Applu v následujících měsících, je nejisté. V pondělí totiž šéf a vizionář Applu Steve Jobs oznámil, že si bere kvůli svému zdravotnímu stavu dovolenou. Akcie Applu ve Frankfurtu po zprávě prudce spadly a ztrácely více než sedm procent.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám