Hlavní obsah

Viry denně infikují milióny počítačů

Novinky, mif

Každý den jsou po celém světě infikovány milióny počítačů nějakým virem. Antivirové programy jsou ve většině případů nedostatečnou ochranou. Pojďte se podívat na žebříček těch nejrozšířenějších a nejzákeřnějších virů, které ochromily internet v březnu 2008.

Článek

Již 19. ledna roku 1986 se objevil první počítačový vir s názvem Brain (mozek). Ten napadal jen určitou část pevného disku, avšak na starších počítačích způsoboval mnohdy větší škody, než je tomu u dnešních virů. Antivirové programy jsou dnes stále dokonalejší. Nikdy však nelze žádné ochraně věřit na 100 %.

Nejčasněji jsou počítače infikovány nejrůznějším typem malwaru. Výraz označení malware vznikl složením anglických slov „malicious“ (zákeřný) a „software“. Jednoznačně tedy popisuje záměr autora takového programu.

Pod souhrnným označením malware se zahrnují počítačové viry, trojské koně, spyware a adware.

Stále stejné viry infikují větší množství počítačů

Společnost BitDefender zveřejnila žebříček těch nejrozšířenějších malwarů za měsíc březen. Po velkém oživení žebříčku vévodí trojský kůň Peed (alias Storm Worm).

Podle zjištění výzkumných laboratoří společnosti BitDefender mají různé variace tohoto trojského koně na svědomí více než polovinu všech zaznamenaných výskytů malwarů za poslední měsíc.

Storm Worm sice vede žebříček, ale dlouhodobě nejrozšířenějším malwarem, který se tentokráte umístil na 3. příčce, je BehavesLike:Trojan.ShellHook. Tento trojský kůň umožňuje útočníkovi spustit na počítači oběti škodlivý program v momentě, kdy uživatel spustí legitimní program či aplikaci.

Viry jsou součástí běžných programů

„Toto je pohodlná cesta jak spustit škodlivý kód, poskytující útočníkovi uživatelská práva, bez jakéhokoliv přičinění uživatele,“ vysvětluje Sorin Dudea, ředitel antivirového výzkumu společnosti BitDefender.

„Nejedná se o příliš skrytý kód, což je běžná charakteristika různých typů současného malware.V každém případě, tento patří k těm, pro něž byste legitimní využití hledali marně, “ dodal Dudea. Zbytek žebříčku obsadili už starší, ale přesto „nezlomní“ e-mailoví červi (mass maileři).

10 nejrozšířenějších malwarů za měsíc březen 2008
1.Trojan.Peed.Gen55,58%
2.Win32.Netsky.P@mm5.97%
3.BehavesLike:Trojan.ShellHook2.07%
4.Win32.NetSky.D@mm1.76%
5.Win32.Netsky.AA@mm1.54%
6.Win32.Nyxem.E@mm1.22%
7.Win32.Netsky.B@mm1.07%
8.Win32.Netsky.C@mm1.03%
9.Trojan.Kobcka.CZ0.83%
10.Win32.Mydoom.M@mm0.72%
11.ostatní28.21%

Nejúčinnější obranou proti infikaci počítače malwarem je používání firewallu, antivirového a antispamového programu. Přičemž nesmíme zapomínat na jejich pravidelnou aktualizaci.

Anketa

Aktualizujete pravidelně svůj antivirový software?
ano, aktualizace se mi stahují pravidelně
86,1 %
ano, ale nepravidelně
4 %
ne, virů se nebojím
9,9 %
Celkem hlasovalo 7107 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám