Hlavní obsah

Pět high-tech inovací, které zpříjemní dopravu

Pět hlavních hlavních high-tech inovací, které mohou změnit způsoby našeho cestování, představila americká IBM. Seznam staví hlavně na tržních a společenských trendech a na právě vyvíjených technologiích.

Článek

Podle analytiků se každoročně v dopravních zácpách zbytečně spálí 34 miliard litrů pohonných hmot, automobilové nehody stojí miliardy dolarů a do roku 2020 se očekává nárůst počtu pasažérů letecké dopravy na dvojnásobek, což bude ročně znamenat přes sedm miliard přepravených osob.

V průběhu příštích dvou let se tyto statistiky díky technologickým inovacím v některých oblastech změní následujícím způsobem:

  • Automobily budou schopny rozpoznat ostatní vozy a předejít rizikovým situacím na silnicích

Automobily blízké budoucnosti budou mít asistenční technologie, které jim umožní chovat se jako by měly "reflexy". Vozy si budou vyměňovat informace mezi sebou navzájem a se silniční infrastrukturou; v případě potřeby budou schopny korigovat akci a poskytovat řidiči nezbytnou zpětnou vazbu. Napojení dálnic a městských komunikací bude průchodnější a tok dopravy plynulejší a bezpečnější, což rovněž omezí škodlivé emise.

  • Cestující obdrží informace o zpoždění vlaků a autobusů prostřednictvím mobilu

Nové technologie blízké budoucnosti cestujícím zavolají nebo zašlou textovou zprávu o aktuálním čase příjezdu dalšího autobusu nebo vlaku. Pomocí senzorů, technologie GPS a palubní komunikace odešlou inovativní dopravní systémy upozornění o zpoždění vlaku či autobusu a případném rychlejším či pohodlnějším spoji. Stejný systém umožní přepravním dispečerům korigovat cesty dopravních prostředků v reálném čase a nevhodné seskupení spojů se stane věcí minulosti.

  • Řidiči budou se svými vozy mluvit

Stále sofistikovanější systémy rozpoznávání hlasu řidičům v reálném čase umožní příjem aktualizovaných spojů, čtení a odpovídání na e-maily, zjišťování trasy, předcházení nehodám, přehrávání DVD nebo hudby prostřednictvím jednoduchých slovních pokynů. Hlasem řízená navigace a zábavní systémy řidičům rovněž umožní ovládání teploty v kabině či telefonování s rodinou, to vše s rukama na volantu a očima upřenýma na silnici. 

  • Města najdou řešení dopravních problémů

Inteligentní dopravní systémy budou v reálném čase korigovat světelné řízení dopravy, aby omezily zhušťování dopravy nebo vytvořily průjezdy pro vozidla záchranných služeb. Nové senzorické technologie, GPS a satelity poskytnou motoristům informace o nejlepších trasách a budou se snažit předcházet jízdě a parkování v místních dopravních špičkách. Díky menšímu počtu dopravních zácp bude vzduch ve městech čistší a silnice bezpečnější. 

  • Cestující získají přehled o změnách na trase, snadněji dohledají ztracená zavazadla

Polohy letadel, posádek a odbavovacích stanovišť budou optimalizovány s pomocí inteligentních systémů, které budou "předvídat" zdržení a přesměrují pasažéry dříve, než se nahromadí na letišti. Prostřednictvím kiosků budou mít cestující přehled o změnách na trase a jednotný letecký/letištní systém zvýší bezpečnost a dramaticky omezí chyby v přepravě zavazadel. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám