Hlavní obsah

PORADNA: Úvěr vybírejte pečlivě, dejte si pozor na zprostředkovatele

Novinky, Zdeněk Soudný, člen Finanční akademie Zlaté koruny

Podobně jako v případě samotného spotřebitelského úvěru, měli by být lidé opatrní při výběru člověka, který jim bude s jeho pořízením radit. Takzvaní zprostředkovatelé spotřebitelských úvěrů mohou být totiž pro žadatele stejně nebezpeční, jako sami lichváři. Špatná volba se pak může výrazně prodražit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stále více lidí vnímá, že na trhu se spotřebitelskými úvěry existuje kromě solidních bankovních a značkových nebankovních společností i šedá zóna spojená s problémy.

Aby se vyhnuli potížím s exekucí a splácením, snaží se mnozí lidé obracet na zprostředkovatele úvěrů. Věří, že jim tyto společnosti zajistí optimální podmínky,  pochopitelně za úplatu.

Navíc nebezpeční zprostředkovatelé obvykle vůbec nic negarantují – ani poskytnutí úvěru, ani vrácení poplatku, který se většinou platí předem.

Navigátor bezpečného úvěru upozorňuje, že mnohé z těchto firem jsou parazitní a spotřebitelům nebezpečné.

 Lidé zaplatí poplatek, úvěru se ale nedočkají

Často se tedy stane, že lidé zaplatí poplatek a firma pak formálně podá žádost o úvěr, i když dopředu ví, že klient nesplní požadavky a úvěr nedostane. Peníze pak ale firma nevrátí, protože svou práci - podání žádosti - splnila.

Ještě horší variantou je, že se nesolidní zprostředkovatel obrátí na nebezpečného poskytovatele úvěru.

Právě na to doplatila paní Marie z Liberecka, která využila služeb zprostředkovatele v situaci, kdy potřebovala rychle finanční hotovost pro řešení nelehké životní situace.

„Protože jsem úvěrům nerozuměla a bála jsem se půjčit si sama, našla jsem si inzerát na jednoho ze zprostředkovatelů, který nabízel pomoc s vyřízením úvěru. Byla jsem ráda, že se mi o to postará někdo, kdo tomu rozumí,” uvedla Marie.

Jenže úvěr, který jí sehnali, byl od lichváře, kterému byl problém splátky splácet, protože stále měnil účty a různé symboly. A i když Marie platila, neustále ji upomínal, že nemá zaplaceno.

„Nakonec jsem čelila exekutorům. Když jsem si šla stěžovat zprostředkovatelské společnosti, dozvěděla jsem se, že jich se to netýká a že to je můj problém, který si mám řešit s firmou, která mi úvěr poskytla. To, že mi jej vyřídili oni, firmu doporučili, a zajistili veškerou smluvní dokumentaci, je nezajímalo,“ dodala Marie, která za zprostředkování navíc zaplatila tři a půl tisíce korun.

Zprostředkovatel zároveň poskytovatelem

Odborníci zaznamenali na trhu také situace, kdy je zprostředkovatel úvěru zároveň jeho poskytovatelem. Lidé tak u takové společnosti zcela zbytečně zaplatí dvakrát.

Problematiku zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů upravuje nová podoba zákona o spotřebitelských úvěrech, ani to ale nekalostem nezabránilo.

„Z našich zkušeností vyplývá, že takzvaného zprostředkování velmi často zneužívají lichváři, kteří si tím vytváří takzvaně dobré jméno. Spotřebitel pak podlehne pocitu, že mu poskytovatele úvěru pomohl vybrat profesionál, a ztrácí tak potřebnou ostražitost,“ upozornil David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

Například paní Jitka z Ústí nad Orlicí si půjčila 20 tisíc korun od neseriózní společnosti na vysoký úrok a RPSN (roční procentní sazba nákladů). Následně se vydala do Prahy, kde peníze odevzdala zprostředkovatelce jako zálohu nebo akontaci. Měla obdržet nabídky úvěrů s tím, že jeden je již předjednán. Nedostala nic a firma ani zprostředkovatelka neberou telefony a slehla se po nich zem.

Jak postupovat při výběru zprostředkovatele úvěru?

Pokud se spotřebitel rozhodne využít služeb zprostředkovatele, měl by vždy pamatovat na dodržování základních pravidel s ohledem na bezpečnost poskytovaného úvěru a také na výši poplatku.

„Určitě je potřeba soustředit se na smluvní závazek mezi zprostředkovatelem a spotřebitelem. Měla by v něm být jasně specifikována nejen cena a to, že je například splatná pouze v případě, kdy spotřebitel úvěr skutečně dostane, ale také by v něm měly být jasně uvedeny podmínky a zodpovědnost zprostředkovatelské společnosti,“ uvedl David Šmejkal.

Diskutujte na téma úvěry a podělte se o své zkušenosti na www.zlatakoruna.info/financni-produkty/uvery/info

Další informace o finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám