Hlavní obsah

Finanční poradna: Úroky jsou nízké, spořit má přesto smysl, říká finanční odborník

Právo, Jiří Vavroň

Ukládat peníze stranou má smysl i v době, kdy vám vklady na konzervativních produktech prakticky žádný výnos nepřinesou. Jak připomíná v rozhovoru pro Právo Vladimír Weiss, finanční poradce společnosti Partners, každý člověk by měl mít po ruce naspořenou rezervu pro nečekané situace.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Úroky z vkladů různých typů jsou dnes nižší než inflace. Spořicí produkty nic nevydělávají. Má za těchto okolností smysl spořit?

Spořit má smysl vždy. Spoření je vhodné pro přípravu prostředků, které budeme potřebovat v krátkodobém horizontu, řekněme v horizontu tří až pěti let. Každý by měl mít i naspořenou železnou rezervu pro neočekávané události.

V obou uvedených případech není rozhodující, jestli jsou sazby 0,1 procenta nebo jedno procento. Člověk tak jako tak nezbohatne a neochrání peníze před inflací.

Banky sice začaly zvedat sazby na spořicích účtech, ale tempo je příliš pomalé a navíc prakticky nikdy nepokryje úroková sazba výši inflace.

Obecně bankovní depozita, tedy spořicí účet, termínovaný vklad nebo běžný účet, nejsou vhodné pro dlouhodobé držení finančního majetku. Krátkodobě zaparkovat, ale ne dlouhodobě držet, dobré je rozumně investovat.

Není ale přece jen lepší vybrat peníze z banky hned a koupit si nemovitost, pozemek, chatu a čekat na zhodnocení?

Na to nelze jednoznačně odpovědět. Je obecně pravda, že obzvláště investiční nemovitost drží v čase hodnotu, jsou rozumnou volbou pro ochranu před inflací.

Ovšem je nutné nezapomenout na operační riziko spojené s pronájmem nemovitosti – ne každý nájemník platí včas, ne pokaždé je nemovitost pronajata, nutné jsou náklady na údržbu nemovitosti atd., je zde i riziko likvidity – v případě potřeby nemovitost okamžitě neprodáte. Na nákup nemovitosti potřebujete relativně hodně prostředků, takže v řadě případů nemáte možnost rozložit riziko.

Co si peníze uložit do bankovního trezoru a počkat na lepší časy?

Podle mého názoru lepší časy nikdy nenastanou. Inflace je z dlouhodobého pohledu vždy vyšší, než je průměrná sazba na spořicím účtu. Pokud bychom peníze uložili do trezoru, tak nám nepřidají ani těch pár desetin či jeden procentní bod. Pouze máme garanci, že peníze budou reálně ztrácet na hodnotě.

Vyplatí se investovat v současnosti a blízké budoucnosti s vědomím rizik ekonomického vývoje do akcií nebo do dluhopisů?

Vyplatí, jen musíte postupovat obezřetně, a hlavně si člověk musí uvědomit, že tato třída aktiv slouží v dlouhodobějším horizontu – řekněme pět, 10 a více let. Vhodně nastavené akciové portfolio je z dlouhodobého pohledu ochranou před inflací; mnohdy dokonce spolehlivější než nemovitosti.

Může se člověk, který nesleduje dlouhodobě vývoj akcií, pustit do akciových her?

Jednoznačně doporučuji vybrat si specialistu. Samozřejmě ani specialista nemusí být správně motivovaný. Pokud budu investovat sám, budu muset obětovat hodně času, úsilí, energie, musím mít znalosti atd. Znaky zodpovědného investování spočívají v tom, že máme dlouhý horizont a chceme ochránit investované prostředky před inflací.

Vyplatí se investovat do perspektivních akcií firem zabývajících se robotizací, nanotechnologiemi, prostě do firem, které mají potenciál budoucnosti? Někdo radí investovat do zábavního průmyslu, či dokonce pornoprůmyslu, protože to jsou odvětví, která prosperují i v krizi.

Doporučil bych rozložit akciové investice mezi významná odvětví. Například s vynálezem a s výrobou prvních automobilů řada lidí tušila, že automobilový průmysl může být zlatý důl. Ale jakou firmu, jaké firmy vybrat? Které přežijí? Které budou nejziskovější? A co když moje preferované odvětví nebude nakonec více ziskové než jiná odvětví? Rozhodně proto nedoporučuji investovat většinu prostředků pouze do jednoho oboru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám