Hlavní obsah

Češi počítají s dalším zdražováním hypoték, nepřekvapila by je sazba nad pět procent

Novinky, Barbora Buřínská

Sazby hypoték po celý loňský rok rostly, není tedy divu, že Češi jsou v tomto směru spíše pesimisté a předpokládají jejich další nárůst. Šest z deseti Čechů očekává sazby mnohem vyšší, než je aktuální průměrná úroková sazba, která se v lednu dostala na hodnotu tři procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

S jakou sazbou na hypotéce Češi počítají u 5leté fixace.

Článek

Kdo si sjednal hypotéku na konci roku 2016, může tvrdit, že ji pořídil nejlevněji. Tehdy se roční průměrná úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex dostala na hodnotu 1,77 procenta. Od té doby však už s drobnými výkyvy roste.

A nejinak tomu bylo i v loňském roce, kdy se průměrná sazba z lednové hodnoty 2,28 procenta dostala až na 2,91 procenta v prosinci. Během roku tak vzrostla o více než šest desetin procentního bodu. Také začátek letošního roku potvrdil další nárůst, průměrná sazba dosáhla hodnoty tří procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Jak ukázal aktuální průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu (RSTS), Češi růst sazeb u hypoték registrují a také s ním i v dalších měsících počítají.

Více než čtvrtina Čechů očekává u hypotéky s pětiletou fixací úrokovou sazbu nad pět procent ročně, další třetina pak nad tři procenta.

Nicméně finanční odborníci nepředpokládají, že by hypotéky měly i nadále zdražovat tak rychlým tempem jako doposud.

„Úrokové sazby hypoték se během loňského roku postupně navyšovaly, a není tedy překvapivé, že se lidé v průzkumu projevili spíše jako pesimisté. Očekáváme, že letos do konce roku úrokové sazby porostou jen mírně,“ uvedla Lenka Molnárová, tisková mluvčí RSTS.

Hypotéky i zlevňují

Některé banky však klientům ve snaze ulehčit pořízení vlastního bydlení hypotéky letos zlevnily. Například UniCredit Bank tak učinila již v lednu, kdy všechny fixace do 80 procent hodnoty zástavy nabízí za sazbu od 2,59 procenta ročně.

Také Komerční banka zlevnila hypotéky od počátku února. Hypoteční úvěry do 80 procent hodnoty zástavy poskytuje od sazby ve výši 3,09 procenta. Hypotéky s LTV od 80 do 90 procent Komerční banka zlevnila na sazbu 3,39 procenta ročně.

Od 25. února pořídíte levnější hypotéky i ve Wüstenrot hypoteční bance, která snižuje úrokové sazby o dvě desetiny procentního bodu u hypoték s fixací úrokové sazby na pět a sedm let, a o desetinu procentního bodu u tříletých fixací. Úrokové sazby u 80procentních hypoték tak začínají na hodnotě 2,78 procenta ročně.

„Zpomalení růstu sazeb na mezibankovním trhu nám umožňuje vrátit úroky hlouběji pod tři procenta, tedy zhruba na úroveň z loňského listopadu,“ uvedl Marian Holub z Wüstenrot.

Od středy 27. února jsou levnější hypotéky i v Air Bank, která snižuje úroky u hypoték o 0,2 procentního bodu. Sazby platí pro nové hypotéky i pro nově refinancované hypotéky s fixací na 5 let. Například hypotéku od 1,5 milionu korun lidé dostanou za sazbu 2,99 procenta ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám