Hlavní obsah

Stavební spoření je opět v oblibě, lidé více spoří s cílem zmírnit dopad regulace ČNB

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Stavební spoření má za sebou úspěšný rok. Spořitelnám se dařilo jak v oblasti uzavírání nových spořicích smluv, tak při sjednávání úvěrů. Stavebku nahrává i to, že kvůli přísným pravidlům ČNB u hypoték, musí lidé disponovat i značnou sumou vlastních prostředků. Podle odborníků tak i letos mohou stavební spořitelny počítat s dalším vydařeným rokem.

Foto: Profimedia.cz

Na pořízení vlastního bydlení je nutné mít naspořenou část hodnoty nemovitosti.

Článek

Z informací Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) vyplývá, že v loňském roce stavební spořitelny uzavřely více než 486 tisíc spořicích smluv, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 14 procent. Cílové částky dosáhly dohromady výše 220,8 milionu korun.

Objem úvěrů pak dosáhl 72,7 miliard korun, což je o 22 procent více než v roce 2017, kdy klientům půjčily 55,3 miliardy korun. Navíc objem částek, které za loňský rok lidem stavební spořitelny poskytly, je nejlepší za posledních deset let. Za loňský rok tak spořitelny schválily zhruba 74 tisíc úvěrů.

„Průměrná výše úvěru poskytnutého stavebními spořitelnami v roce 2018 činila 1,051 milionu korun,” doplnila pro Novinky.cz Jana Hrušková ze Stavební spořitelny České spořitelny (SSČS).

Trh stavebního spoření v roce 2018
Stavební spořitelnaPočet uzavřených spořicích smluv (vč. navýšení)Počet sjednaných úvěrůObjem úvěrů v mld. Kč
ČMSS174 73026 99428,479
Modrá pyramida100 31611 49814,23
RSTS86 23415 00015,816
SSČS87 33415 72512,229
Wüstenrot37 7654 7061,989
Trh celkem486 37973 92372,743
Zdroj: stavební spořitelny

Loňský rok pozitivně hodnotí i sami zástupci stavebních spořitelen. „V roce 2018 jsme zaznamenali historicky nejlepší obchodní výsledky v úvěrech od začátku fungování Raiffeisen stavební spořitelny,” zmínila mluvčí Lenka Molnárová a doplnila, že RSTS zaznamenala v oblasti úvěrů 45procentní meziroční nárůst.

Více než 15procentní meziroční nárůst v případě sjednaných spořicích smluv dosáhli ve Wüstenrot. SSČS v případě smluv o stavebním spoření meziročně vzrostla o 21 procent-

Vlastní prostředky jsou pro pořízení bydlení nezbytné

Již několik měsíců se banky řídí opatřeními České národní banky (ČNB) v oblasti hypoték. Nejen, že nemohou žadatelům o hypotéku půjčit na celou hodnotu nemovitosti (dříve tzv. stoprocentní hypotéky), zároveň musí hlídat i další zadluženost klienta a poměr výše jeho příjmů k výši požadovaného úvěru i výši měsíční splátky.

Pro zájemce o hypotéku to znamená, že musí disponovat i vlastními finančními prostředky alespoň ve výši 20 procent z hodnoty zástavy. Banky však dohlížejí na to, aby si klienti tuto potřebnou částku nepůjčovali a dále se nezadlužovali. A právě tento fakt se stává pozitivem především pro stavební spořitelny, které nejen že v oblasti konzervativních spořicích produktů přinášejí klientům nejvyšší výnos, zároveň pomohou získat potřebnou finanční částku.

„Mezi zajištěnými produkty stavebko stále nabízí suverénně nejvyšší výnos a k žádnému dramatickému růstu spořicích sazeb jiných produktů podle nás nedojde. Stavebním spořitelnám navíc může nahrávat fakt, že na pořízení vlastního bydlení bude nutné mít naspořenou část hodnoty nemovitosti a pro tento účel je stavebko ideální produkt,“ doplnil Tomáš Kořínek z Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

2019: Zájem o spoření poroste, objem úvěrů bude nižší

Zástupci stavebních spořitelen oslovení redakcí, předpokládají, že i letos bude zájem o spoření výrazný. Například podle ČMSS by se v letošním roce měl zvýšit o zhruba 10 procent a na konci roku by se stavební spořitelny měly pohybovat nad úrovní 500 tisíc nových spořicích smluv. Podobný výsledek predikuje i Jana Hrušková ze SSČS.

Přísnější podmínky nastavené ČNB se pochopitelně dotýkají i poskytování úvěrů stavebními spořitelnami. Podle předpokladů se přístup k úvěrům zhorší zhruba pětině klientů. Neznamená to, ale že ho nezískají, svou situaci budou muset řešit například snížením požadované částky.

I tak ale stavební spořitelny očekávají, že rok 2019 by měl patřit mezi nejlepší úvěrové roky za posledních deset let. „Stavebním spořitelnám budou nahrávat nadále výhodné úrokové sazby, rozdíl mezi úročením hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen by se měl dále zvyšovat ve prospěch stavebních spořitelen, v průběhu roku by naše úvěry měly být až o půl procentního bodu levnější než hypotéky,“ uvedl Kořínek.

ČMSS s ohledem na tyto předpoklady očekává, že úvěrový trh klesne zhruba o 10 procent a objem poskytnutých úvěrů se bude pohybovat kolem 65 miliard korun. „To by byl pořád velmi nadprůměrný rok a druhý nejlepší výsledek za posledních deset let,“ dodal Kořínek.

Akce stavebních spořitelen

Stavební spořitelny se snaží různými akčními nabídkami jak v případě spoření, tak čerpání úvěrů podpořit zájem klientů. Mezi nejčastěji nabízené benefity patří například možnost uzavřít smlouvu zdarma. Mezi současné trendy patří i cílení na nejmladší klienty.

Vybrané aktuální akční nabídky stavebních spořitelen

ČMSS

  • 2000 Kč za uzavření smlouvy pro děti do 10 let - akce platí do 28. února 2019
  • 1500 Kč za uzavření smlouvy pro klienty ve věku 55+ - akce platí do 28. února 2019
  • Možnost předčasného ukončení smlouvy bez sankcí
  • I pro nové klienty úvěr až 900 tisíc Kč bez zajištění (dosud jen pro stávající klienty)

Modrá pyramida

  • Prémie 2000 Kč za uzavření smlouvy a úrokový bonus 0,5 % - akce platí do konce února 2019
  • Hypoúvěr do 80 % LTV bez poplatku za zpracování a za ocenění nemovitosti - akce platí do konce února 2019

RSTS

  • U spořicích smluv pro klienty do 25 let (včetně) roční úroková sazba ve výši 1,5 %
  • Úvěr se zajištěním nemovitosti HYPOsplátka bez poplatku za uzavření

SSČS

  • On-line stavební spoření do 14. února 2019 zdarma
  • 1500 Kč za uzavření dětské smlouvy
  • Nezajištěný Úvěr od Buřinky na pořízení družstevního bydlení ve výši 2,5 mil. Kč za úrokovou sazbu 3,99 %

Wüstenrot

  • Smlouvy pro klienty do 24 let Kamarád a Kamarád+ zdarma, roční úroková sazba 1,2 %
  • Od 1. ledna 2019 o 2 % levnější překlenovací úvěr Půjčka ProBydlení. Sazby nyní od 2,89 %, garance stejné sazby po celou dobu trvání úvěru (až 22 let)
  • Půjčka ProBydlení bez poplatku za interní ocenění nemovitosti - akce platí do 31. března 2019

Zdroj: Informace stavebních spořitelen

Přísnější pravidla pro poskytování hypoték

Duben 2017 - Banky nesmí půjčit více než 90 procent z hodnoty zástavy. Hypoték v pásmu 80 až 90 procent LTV mohou poskytnout jen 15 procent z celkového objemu sjednaných hypoték.

Duben 2017 - Banky nesmí půjčit více než 90 procent z hodnoty zástavy. Hypoték v pásmu 80 až 90 procent LTV mohou poskytnout jen 15 procent z celkového objemu sjednaných hypoték.

Duben 2017 - Banky nesmí půjčit více než 90 procent z hodnoty zástavy. Hypoték v pásmu 80 až 90 procent LTV mohou poskytnout jen 15 procent z celkového objemu sjednaných hypoték.Říjen 2018 - Banky se řídí tzv. parametry DTI a DSTI

  • Parametr DTI = debt to income: výše úvěru musí představovat maximálně devítinásobek ročních čistých příjmů domácnosti
  • Parametr DSTI = debt service to income: výše splátky, resp. součet splátek všech dalších úvěrů musí tvořit maximálně 45 procent čistého příjmu žadatelů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám