Hlavní obsah

Ve společenstvích a družstvech jsou více než dva milióny bytů

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku jsou více než dva milióny bytů, které jsou ve společenstvích vlastníků jednotek (SVJ) a v bytových družstvech. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Počet SVJ v České republice loni meziročně vzrostl o tři procenta na 64 803, bylo v nich celkem 1,59 miliónu bytů. Počet bytových družstev naopak klesl o 2,7 procenta na 8429. Bylo v nich zhruba 431 500 bytů.

Počet SVJ roste

„Počty společenství vlastníků každoročně rostou, i když jejich přírůstek začíná zpomalovat. Zároveň s tím ubývá bytových družstev. Nejčastěji se jedná o malá bytová družstva. Ta po převodu bytů do vlastnictví členů zanikají,“ uvedla Věra Hrdinová z ČSÚ. Počet společenství vlastníků jednotek se podle statistiků za posledních patnáct let zvýšil téměř 4,5krát.

Loni na jedno SVJ připadalo zhruba 25 bytů. Necelá pětina společenství je registrována v Praze, následují Jihomoravský (11 procent) a Středočeský kraj (9,4 procenta). Nejméně jich bylo v Libereckém kraji (3,8 procenta) a na Vysočině (čtyři procenta).

„S ohledem na pokračující proces převodů družstevních bytů do vlastnictví, nastartovaný dnes již zrušeným zákonem o vlastnictví bytů, lze předpokládat, že počet společenství vlastníků se meziročně bude zvyšovat i v dalších letech,“ je přesvědčen předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil.

Podle něj bude tempo vzniku společenství vlastníků akcelerovat v roce 2020, ve kterém by měly být podle zákona o vlastnictví bytů převody jednotek do vlastnictví ukončeny. V následujících letech počet společenství vlastníků bude narůstat volnějším tempem. Počet bytových družstev, pokud nebudou přijata opatření na podporu nové družstevní výstavby, bude naopak pozvolna klesat, dodal Vysloužil.

V bytových družstvech jste v nájmu

Mezi hlavní rozdíly mezi SVJ a bytovými družstvy patří to, že v bytových družstvech je vlastníkem všech bytů družstvo a členové družstva k nim mají pouze právo nájmu. To zájemcům o tyto byty, pokud nemají jinou nemovitost k ručení, ztěžuje přístup k hypotékám.

V SVJ jsou naopak vlastníky bytů členové SVJ a samotné společenství by mělo vykonávat pouze správu domu a pozemku. Dalším zásadním rozdílem je i to, že v družstvu má každý člen při hlasování jeden hlas, zatímco v SVJ má člen tolik hlasů, kolik odpovídá jeho majetkovému podílu na společných částech.

Reklama

Související témata:

Související články

GDPR je tady, platí i pro SVJ a bytové domy

Dlouho očekávaná změna v oblasti zacházení s osobními údaji platí v celé Evropské unii již několik dní. Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, více známé...

Výběr článků

Načítám