Hlavní obsah

Aby se suvenýr neprodražil: Co se smí dovážet a jak?

Chystáte-li se si z dovolené na památku přivézt něco hodnotnějšího, zjistěte si předem celní podmínky. Clo totiž v některých případech může překročit cenu suvenýru i několikanásobně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Cla ani další daně nejsou uplatňovány na dovoz zboží v rámci Evropského hospodářského prostoru (EHS), kam vedle států EU patří také Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Zakázáno je pouze bez příslušného povolení dovážet zbraně a munici, pašovat narkotika a převážet nekonzervované masové výrobky.

Omezení se týkají také dovozu alkoholu a tabáku, jsou ale spíš teoretické povahy: málokterý výletník si třeba z Itálie poveze čtyři kartony cigaret, 10 litrů kořalky, 90 litrů vína a 110 litrů piva. Léky lze mezi zeměmi EHS převážet v libovolném množství, ovšem pokud jsou určeny pro osobní spotřebu.

Některé země mimo EU však na české dovolenkáře uplatňují přísná pravidla a cla, která se týkají i dovozu hotovosti a zboží do země. Kupříkladu Chorvatsko povoluje bezcelní dovoz jen pro předměty osobní potřeby, jako jsou oděvy, fotoaparáty, přenosná elektronika včetně televizorů nebo počítače a sportovní výstroj.

Cennější technické a profesní vybavení je třeba deklarovat na hranici vyplněním patřičného formuláře. Do celkové hodnoty 5000 kun (asi 17 500 Kč) zaplatí turista kromě 22 procent DPH také celní daň ve výši 10 procent. Nad tuto částku pak platí clo o různé výši celního sazebníku.

Pozor na zvířata

Před cestou mimo Unii je tedy radno prohlédnout si webové stránky ministerstva zahraničních věcí ohledně dovozu zboží do dané země.

Co se vývozu týče, na ten se vztahuje celní sazebník EU vyvěšený na stránkách Celní správy ČR. Navíc je dobré se informovat o tom, jaký druh suvenýru je vůbec dovoleno si přivézt domů – z Chorvatska a mnoha dalších zemí se například nesmí vyvážet korály, za což hrozí pokuty v řádu několika tisíc korun.

Pokus o provezení zvířat nebo rostlin chráněných mezinárodní úmluvou CITES může být potrestán až osmi lety žaláře. Zákaz se přitom vztahuje i na výrobky z ohrožených druhů, například léčiva nebo masti.

Tresty odnětí svobody se samozřejmě ukládají jen výjimečně, tento nejtvrdší postih je určen organizovaným pašeráckým bandám. I neznalého turistu však bude soška ze sloního klu nebo vzácný kaktus v kufru mrzet. Česká inspekce životního prostředí mu udělí blokovou pokutu, v závažnějších případech zapojí orgány činné v trestním řízení.

„V potírání obchodu s živočichy uvedenými na seznamu CITES v roce 2017 vypátraly celní orgány 151 případů, zejména neživé korály nebo také 10 kožených oděvů z tuleně. Jedná se o mírný nárůst oproti roku 2016, kdy bylo odhaleno 146 případů,“ informovala mluvčí Celního úřadu Praha-Ruzyně Šárka Miškovská.

Reklama

Související témata:

Související články

Co si můžete přivézt z ciziny bez cla

Ze zahraniční dovolené si Češi často přivážejí kupu suvenýrů, oblečení nebo elektroniku, které pořídili o desítky procent levněji, než za kolik jsou k mání...

Výběr článků

Načítám