Hlavní obsah

Češi se kvůli splnění svých snů uskromní, ale i zadluží

Novinky, bab

Naprostá většina Čechů si myslí, že sny je třeba si splnit. Nejčastěji sní o pořízení či rekonstrukci svého bydlení, o novém autě či o cestování. Tři pětiny lidí se klidně uskromní, aby nezůstaly jen u snění. Třetina si najde přivýdělek a pětina si půjčí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na sny Čechů, jejich realizaci, a především financování se zaměřil reprezentativní průzkum společnosti Home Credit.

Když měli lidé uvést, o čem reálně dosažitelném sní nejvíc, nejčastěji zmiňovali koupi nebo rekonstrukci nemovitosti. Druhá v pořadí se pak umístila dovolená, často v exotických zemích. Češi ale také poměrně často sní o koupi nového auta či pořízení domácích spotřebičů nebo elektroniky.

Každý osmý se vzdá i kouření

Devět z deseti Čechů se ale nespoléhá jen na štěstí, pro splnění svých snů jsou ochotni i něco udělat či dokonce obětovat. „Průzkum ukázal, že téměř tři pětiny Čechů se pro realizaci svých snů nebojí uskromnit. Třetina Čechů naopak deklaruje ochotu obětovat i svůj čas a nezdráhá se najít si i další práci nebo věnovat čas vzdělávání či rekvalifikaci,” doplnil Jaroslav Ondrušek ze společnosti Home Credit.

Každý osmý je ochoten vzdát se svých zlozvyků, jako jsou kouření či pití alkoholu, které též ubírají nějakou tu částku z domácího rozpočtu.

Každý třetí pokouší štěstí a sází

Ve snaze splnit si své sny v blízké budoucnosti si polovina Čechů odkládá část svých příjmů, a to jak pravidelně, tak příležitostně, když nějaká ta koruna zbude. Více než třetina lidí se v průzkumu přiznala, že pokoušejí štěstí a občas si vsadí nebo koupí los.

Dva z deseti respondentů pak sdělili, že si k naplnění svých snů půjčí. „Z výsledků průzkumu vyplynulo, že půjčky jsou jednou z dostupných možností, jak si splnit přání. Je často jednodušší rozdělit si vyšší částku do splátek než si na ni našetřit. Stále existuje mnoho lidí, pro které je odkládání peněz bokem složitější, i když jejich příjmy vysoko převyšují průměr,” uvedl Ondrušek.

Zároveň ale upozornil na účel, kvůli kterému se lidé zadluží. Rozhodně se nevyplatí půjčovat si jen proto, aby si splnili sen cestovat do některé z exotických zemí.

Tři z pěti už sen proměnili ve skutečnost

Tři z pěti lidí si podle průzkumu už alespoň jeden sen v životě splnili. Každý třetí si na to našetřil nebo se na nějaký čas uskromnil. Řešením byl i úvěr, a to až ve čtyřech z deseti případů. Téměř pětina lidí investovala a podnikala, aby měla potřebné finance na uskutečnění svých plánů.

„Našli se i tací, kteří se k svému snu dostali poměrně jednoduše. Šesti lidem ze sta se podařilo splnit si sen díky dědictví a dvě procenta respondentů za to vděčí uzavření sňatku. V loterii však neměl štěstí žádný z oslovených,“ dodal Ondrušek.

Reklama

Související články

Ženy před partnery tají úspory, muži dluhy

Devět z deseti Čechů má před svým partnerem tajemství. Navzájem si tajíme především hesla na sociálních sítích či obsah svého telefonu. V oblasti financí pak...

Výběr článků

Načítám