Hlavní obsah

O čerpání otcovské je nižší zájem, než ministerstvo čekalo

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci února evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) 2130 žádostí o novou dávku nemocenského pojištění, tzv. otcovskou. Novopečení tatínci na ni mohli nastoupit poprvé 1. února.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„První data o počtu žádostí naznačují spíše nižší počáteční zájem tatínků o čerpání otcovské. Jde však o zcela nový typ dávky a je proto možné, že zájem o ni se postupně rozšíří. Věřím, že až další vývoj ukáže, do jaké míry bude skutečně možnost čerpání otcovské využívána,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová.

ČSSZ v únoru provedla 480 výplat dávky otcovské poporodní péče v celkové výši 2,3 miliónu korun.

„Žádosti o otcovskou, stejně jako o další dávky nemocenského pojištění, uplatňují zaměstnanci u svých zaměstnavatelů. V případě otcovské předává zaměstnavatel OSSZ tyto žádosti spolu s potřebnými doklady až po uplynutí sedmi dnů, po které dávka náležela, nikoliv před nástupem na dávku,“ upřesnil zastupující ústřední ředitel ČSSZ Pavel Krejčí.

„OSSZ došlé podklady zpracovávají průběžně, dávky pak vyplácejí zpětně, na zpracování mají ze zákona lhůtu do jednoho měsíce. Až ze statistických údajů za další měsíce se proto ukáže, jaký je skutečný zájem o otcovskou a výše výdajů na tuto dávku,“ doplnil Krejčí.

Sedm dnů

Dávka je určená otcům, kteří v prvních týdnech po narození dítěte chtějí pomáhat matce s jeho péčí. Novopečení tatínci si termín nástupu na otcovskou určí sami v období do konce šestého týdne ode dne narození dítěte (tj. den narození + 41 dnů).

Dávka se poskytuje maximálně sedm kalendářních dnů ode dne nástupu a její výplatu nelze přerušovat. Otcovská náleží jen jednou, a to i v případech, kdy rodič pečuje o dvojčata či vícerčata. Výše otcovské činí 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Základní podmínkou je účast na nemocenském pojištění (z příjmu ze zaměstnání, které trvá, je odváděno pojistné na sociální zabezpečení).

U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) musí být splněna podmínka dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ aspoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou.

Jak o otcovskou požádat

Získat dávku není složité. Nejprve je třeba v zaměstnání požádat zaměstnavatele o volno v souvislosti s narozením dítěte. Žádost o dávku otcovské poporodní péče, tedy otcovskou, se uplatní na stejnojmenném tiskopisu, který je ke stažení na webu ČSSZ.

Žadatel vyplní jeho přední stranu, zaměstnavatel pak druhou stranu.

Po skončení tzv. podpůrčí doby, tj. po uplynutí sedmi dnů, zaměstnavatel odešle doklady OSSZ, která o dávce rozhodne a vyplatí ji.

OSVČ budou žádost uplatňovat po uplynutí podpůrčí doby přímo u OSSZ, u které jsou registrovány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám