Hlavní obsah

Dnešní třicátníci se mají dobře, bohatnou a žijí naplno

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná generace třicátníků chce od života mnohem víc, než bývalo dříve u lidí tohoto věku zvykem. Práce se nebojí, většina z nich se cítí finančně zabezpečena. Bydlí ve vlastním, které necelá polovina splácí pomocí hypotéky, jezdí svým autem, spoří i investují. A život si naplno užívají. Češi ve věku 30 až 39 let zkrátka umí žít. Alespoň to vyplývá z průzkumu agentury Data Collect a z analýzy UniCredit Bank.

Foto: Profimedia.cz

Většina třicátníků bydlí ve vlastním.

Článek

Příslušníci této generace jsou zodpovědní a ve svých financích mají jasno. Vyšší příjem, kterému dnešní doba napomáhá, přispívá k jejich většímu sebevědomí a tím i menším obavám o životě po čtyřicítce.

„Oproti svým předchůdcům se o svou budoucnost rozhodně bojí méně," uvedl Petr Plocek z UniCredit Bank.

S příjmy naprostá většina vychází

Naprosté většině českých třicátníků jejich příjmy stačí, cítí se finančně zabezpečeni. „Téměř každý druhý uvádí, že mu z výplaty zbývá dost, aby si mohl nakoupit, co potřebuje, a ještě si k tomu mohl něco ušetřit,” doplnil Plocek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak vycházejí třicátníci se svými příjmy

Třetina s příjmy vyjde tak akorát, nemusí se omezovat, zároveň ale nemá ani na větší rozhazování. Každý osmý třicátník z tisícovky oslovených v průzkumu se musí hodně uskromnit, ale nakonec to vždycky zvládne.

Pochopitelně, jak odborníci uvádějí, jim k tomu kromě jejich vlastní píle a možností, které se jim jako jedné z prvních generací po roce 1989 otevřely, napomáhá i celkový růst ekonomiky a bohatství ve společnosti.

Jak žijí dnešní třicátníci

  • Každý druhý si může koupit, co chce
  • Sedm z deseti se zajišťuje na budoucnost
  • Většina vlastní nebo spoluvlastní bydlení, 42 procent má hypotéku
  • Tři čtvrtiny se zajímají o investice, každý třetí pravidelně investuje
  • Třetina využívá krátkodobé půjčky, spotřebitelské úvěry, kontokorent i kreditní karty
  • Čtyři pětiny mají auto, polovina jej kupuje z úspor, třetina na leasing

Zdroj: Generace 30 , 2017. UniCredit Bank, Data Collect, Český statistický úřad

Dnešní třicátníci se práce nebojí a svou kariéru si mnohem víc plánují. Výsledky průzkumu ukázaly, že chtějí dělat to, co je baví, ale rozhodně nechtějí práci podřídit veškerý čas.

To potvrdila i Lenka Š. z Prahy, která se rozhodla pověsit zaměstnání na hřebík a rozjet vlastní podnikání zaměřené na ruční výrobu šperků. „Je skvělé být dnes třicátníkem. Máme o mnoho víc možností. Řada mých známých jsou lidé pod čtyřicet, kteří se stejně jako já nebáli a šli do toho. Založili firmu, rodinu, koupili byt a začali žít podle svých představ a snů,” svěřila se Lenka.

Sedm z deseti třicátníků se zajišťuje na budoucnost. Průzkum ukázal i velký posun v přístupu této věkové kategorie k investicím.

„Současní třicátníci jsou první českou generací skutečných investorů. O investice se zajímají tři čtvrtiny z nich. Celá jedna třetina pak dokonce pravidelně investuje, což je v reálných číslech přes půl miliónu lidí,“ popsal Plocek nový trend.

Mají hypotéky, leasing i půjčky

Oproti mladší generaci chtějí současní třicátníci bydlet ve vlastním. Šest z deseti již má bydlení vyřešené a řada si je pořídila s pomocí hypotečního úvěru.

Čtyři z pěti Čechů ve věku 30 až 39 let také vlastní auto, přičemž každý druhý ho pořídil ze svých úspor, třetina pak na leasing.

Jako jedna z mála generací se i přes své relativní bohatství nebojí sáhnout po různých formách půjček. „Jde o generaci, která se na bankovním a finančním trhu umí orientovat. Díky získaným znalostem či informacím od přátel moc dobře vědí, že řadu věcí se vyplatí financovat úvěrem. Každý třetí z nich tak má spotřebitelskou půjčku, kontokorent nebo kreditní kartu,“ dodal Plocek.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladí Češi ve finanční gramotnosti bodují

Na šestém místě z osmnácti zúčastněných zemí skončili patnáctiletí čeští žáci v mezinárodním srovnání finanční gramotnosti PISA 2012 (Programme for...

Výběr článků

Načítám