Hlavní obsah

Co si ohlídat u cestovního pojištění

Cestovní pojištění by mělo být samozřejmostí pro každou, i krátkodobou cestu do zahraničí. Naprostá většina Čechů si jeho nezbytnost uvědomuje, jsou ale i tací, kteří jeho sjednání podceňují s přesvědčením, že jim se nemůže nic stát. Každý rok však pojišťovny vyřídí desítky tisíc pojistných událostí, které jejich klienty v cizině potkaly. Přinášíme několik rad a tipů, na co je vhodné se při sjednávání cestovního pojištění zaměřit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Uzavřít pojistnou smlouvu je otázkou několika minut. V současné době ani nemusíte navštívit pobočku pojišťovny či banky, sjednat ho můžete i on-line doslova pár minut před odjezdem na dovolenou. Mnohé pojišťovny vám v tomto případě navíc z jeho ceny sleví i několik procent.

Aby vás pojištění dostatečně chránilo, je však třeba investovat čas do jeho výběru. „Cestovní pojištění není jednoduché a mezi produkty jsou často zásadní rozdíly. Na sjednání pojištění si musíme nechat více času, protože pokud se neseznámíme s podmínkami, můžeme být později při nárokování plnění nemile překvapeni,“ upozornil Dušan Šídlo, pojistný analytik společnosti Broker Trust.

Pojištění přizpůsobte destinaci

Při výběru cestovního pojištění je primárně důležité zohlednit, do jaké destinace se chystáte odcestovat, v jakých místech se budete pohybovat.

„Při cestách do vzdálených a exotických destinací je třeba předem zjistit lokální rizika, ať už bezpečnostní, zdravotní či jiná. Jde-li o prostředí náročné na kondici či zrádné s ohledem na možné choroby, musí turista včas myslet na preventivní prohlídky a potřebná očkování, a také na adekvátní vybavení cestovní lékárničky,“ doporučila Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Aktivity během dovolené hrají roli

Vhodné cestovní pojištění volte i s ohledem na to, jaké konkrétní sporty a aktivity plánujete provozovat.

„Tomu je třeba volbu cestovního pojištění přizpůsobit. Pokud například víte, že vás kromě ležení na pláži a výletech po památkách nic rizikovějšího nečeká, postačí klasické cestovní pojištění. Jestliže se ale plánujete věnovat rizikovějším sportům, u kterých je možnost úrazu vyšší, je na místě sjednat odpovídající cestovní pojištění, které v případě nehody pokryje všechna ošetření a léčebné výlohy,“ uvedla Vanda Kýpeť ze Slavia pojišťovny.

Ceny běžných lékařských úkonů ve vybraných zemích jižní Evropy (v Kč)
ChorvatskoŘeckoBulharsko
Zažívací potíže220025001800
Záněty dýchacích cest a ORL250028002000
Tržné rány330035002800
Zlomeniny a pohmožděniny500053005000

V základní variantě se cestovní pojištění běžně vztahuje na rekreační sporty (například vodní lyžování či jiné typické plážové radovánky). Pojišťovny sem zahrnují i jízdu na kanoi či kajaku, ale zde už se ke slovu dostává i obtížnosti řeky – základní pojištění se vztahuje jen na určité stupně náročnosti.

Podobné podmínky platí například i u horské turistiky (nadmořská výška, náročnost trasy) nebo potápění (hloubka ponoru). Na další kategorii tzv. rizikových až extrémních sportů lze sjednat připojištění za přirážku. Pojišťovny u všech výše uvedených kategorií mohou vyžadovat používání vhodných ochranných pomůcek a vybavení, které jsou potřebné pro maximálně bezpečný výkon těchto činností.

Třetí kategorii pak tvoří nepojistitelné sporty, na které pojištění běžně sjednat nelze. Nejrizikovější aktivity, které jsou v rámci běžného pojištění vyloučeny, lze pojistit prostřednictvím různých cestovatelských a jiných klubů, které poskytují skupinové pojištění pro členy či zprostředkovávají nabídky zahraničních pojišťoven.

Pozor na výluky

Než si sjednáte pojistnou smlouvu, zajímejte se i o výluky, které mají pojišťovny v pojistných podmínkách. Pokud například máte cukrovku, astma, epilepsii, žaludeční vředy apod., pojišťovna vám z cestovního pojištění nemusí uhradit léčebné výlohy, které by souvisely s léčbou onemocnění, kterým trpíte ještě před uzavřením pojištění.

Existuje i řada dalších výluk. Například u pojištění léčebných výloh pojišťovny požadují, aby se jednalo o nutně nezbytnou lékařskou péči, kterou nelze odložit po návratu z dovolené.

S pojistným plněním nepočítejte, pokud dojde ke škodě v souvislosti s vlivem alkoholu či jiných návykových látek, při páchání výtržností či přestupku proti veřejnému pořádku.

Řada pojišťoven nebude plnit, pokud se vám něco stane při cestě do země, kam Ministerstvem zahraničních věcí České republiky, Světovou zdravotnickou organizací nebo obdobnou institucí bylo doporučeno necestovat.

Výše pojistných limitů

Nesnažte se ušetřit za každou cenu. Vyplatí se jen dostatečné pojištění. Navíc je platné bez spoluúčasti.

„Platí, že čím odlehlejší, zaostalejší a méně lidnatá je oblast, kam míříte, či naopak čím dražší z hlediska zdravotní péče, tím vyšší částky krytí byste měli volit. Ve výši nákladů na léčbu suverénně vedou Spojené státy americké,“ upozornila Svobodová.

„Pokud pojištění nepokryje celou částku například za léčebné výlohy, musí doplatit zbytek pojištěný. Zajímejte se nejen o základní limit, ale také o dílčí limity, například pro stomatologická ošetření,“ doplnil Šídlo.

Nezapomeňte na pojištění odpovědnosti

Cestovní pojištění, to nejsou jen léčebné výlohy a úrazové pojištění.

„Jeho součástí by mělo být i pojištění odpovědnosti za škody, na které lidé často zapomínají. Způsobíte-li někomu jinému například úraz, náklady na léčení a rekonvalescenci se v zahraničí mohou vyšplhat vysoko. Užitečné je také pojištění zavazadel či právní ochrany, “ uvedla Ivana Buriánková z české pojišťovny.

Pojištění odpovědnosti vám v případě hloupé náhody může zachránit statisíce i milióny korun. „Vztahuje se i na situace, kdy vaše děti shodí něco z regálu v obchodě, spadne vám předmět z hotelové terasy na dole zaparkovaná auta, rozbijete neúmyslně vybavení v hotelovém pokoji, anebo způsobíte požár v kempu,“ dodala Svobodová.

Anketa

Uzavíráte si vždy cestovní pojištění, když jedete do zahraničí?
Ano, na každou, i třeba jen jednodenní cestu
73,9 %
Ano, ale jen když jedu na víc dní
19,2 %
Ne, je to zbytečné
6,9 %
Celkem hlasovalo 1201 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám