Hlavní obsah

Změnit zdravotní pojišťovnu lze jen do konce března

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý občan České republiky má právo zvolit si zdravotní pojišťovnu. Má také právo ji změnit. Zákon mu to však dovolí jen jednou ročně, a to buď k 1. lednu nebo k 1. červenci. Ovšem přihlášku ke změně musíte podat nejméně tři měsíce předem, a to k 30. září nebo k 31. březnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud se chystáte změnu provést, máte tedy nejvyšší čas. Poslední možný den je prakticky za dveřmi. V případě, že přihlášku podáte včas, resp. do 31. března, stanete se pojištěncem nové zdravotní pojišťovny od 1. července.

Nestihnete-li tento termín, vaše přihláška bude zpracována až v následujícím půl roce a pojištěncem se stanete od 1. ledna 2018.

Změnu lze provést jen písemně

Právo svobodně si vybrat zdravotní pojišťovnu umožňuje zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění. Pouze v případě narozených dětí se dítě dnem narození stává pojištěncem zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna jeho matka, případně otec. Pochopitelně i dítěti můžete vzápětí poté, kdy mu je přiděleno rodné číslo, zdravotní pojišťovnu změnit.

Změna zdravotní pojišťovny není sama o sobě nijak složitá. Stačí, když vyplníte a vlastnoručně podepíšete papírovou přihlášku a odevzdáte ji na pobočce vybrané pojišťovny.

Doporučujeme všem pojištěncům, aby se nejprve informovali u vybrané zdravotní pojišťovny, zda má uzavřenou smlouvu s jejich lékaři primární péče
Vladimír Matta, ČPZP

Doložit musíte i potřebné doklady, například osoby samostatně výdělečně činné předkládají potvrzení o výši záloh na pojistné, které platily své stávající pojišťovně. Pokud za vás platí zdravotní pojištění stát (týká se to například studentů či důchodců), musíte doložit, že do dané kategorie patříte.

Od své stávající zdravotní pojišťovny se odhlašovat nemusíte, provede to za vás nová pojišťovna. Zároveň vám zašle kartu pojištěnce (tzv. modrá kartička). Na změnu pojišťovny však musíte upozornit všechny své lékaře i svého zaměstnavatele.

Vybírejte pečlivě

V České republice v současné době působí sedm zdravotních pojišťoven. Každá z nich má v nabídce různé typy bonusů, kterými se snaží přilákat nové pojištěnce i udržet si ty stávající.

Nicméně rozhodovat se jen podle benefitů by mohlo být krátkozraké. Rozhodně byste se měli zajímat především o to, zda vybraná pojišťovna má smlouvu s lékaři, které pravidelně naštěvujete.

„Doporučujeme všem pojištěncům, aby se nejprve informovali u vybrané zdravotní pojišťovny, zda má uzavřenou smlouvu s jejich lékaři primární péče (praktický lékař, stomatolog, gynekolog apod.),” uvedl pro Právo Vladimír Matta z České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP).

„Pokud by pojištěnci zvolili pojišťovnu, která má omezený počet smluvních lékařů nebo působí především v určitém regionu, pak by se jim mohlo stát, že by museli přestat navštěvovat svého ověřeného praktického lékaře či pediatra a další a hledat jiné, kteří smlouvu s danou pojišťovnou mají. Rozhodovat se tedy o změně zdravotní pojišťovny jen na základě momentálně nabízených bonusů opravdu nedoporučujeme,” upozornila Hana Kadečková ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky (ZP MV ČR).

Vybrané bonusy a benefity některých zdravotních pojišťoven pro rok 2017

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

  • Příspěvky na očkování - 1500 Kč děti, 700 Kč dospělí
  • Program Plavání zdarma ve vybraných bazénech
  • Manažerka svého mateřství - 1500 Kč pro těhotné
  • Prevence civilizačních onemocnění - až 1000 Kč
  • Příspěvky pro děti na různé aktivity- od 300 do 1000 Kč
  • Ozdravené pobyty pro nemocné děti
  • Programy pro dárce krve a plazmy - až 3500 Kč

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

  • Preventivní programy zaměřené na screening a včasný záchyt onkologických a civilizačních onemocnění (rakovina kůže, prsou, prostaty, břišních orgánů, dutiny ústní, tlustého střeva; osteoporóza; oběhová onemocnění)
  • Příspěvky na zdravotně preventivní aktivity (brýle, rovnátka, dentální hygiena, očkování, plavání, cvičení, programy pro maminky a děti apod.)
  • Přímořské ozdravné pobyty pro děti o prázdninách 

Všeobecná zdravotní pojišťovna

  • Příspěvek pro pojištěnce, kteří se doma starají o příbuzného s Alzheimerovou chorobou - až 1000 Kč
  • Příspěvek na bezlepkovou dietu pro pojištěnce do 18 (26) let - až 6000 Kč
  • Příspěvek pro kuřáky, kteří chtějí skončit s kouřením - až 2500 Kč

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

  • Příspěvek pro děti do 3 do 15 let z fondu prevence na dentální hygienu - 600 Kč
  • Příspěvek pro novorozence na monitor dechu, chůvičku či další pomůcky - 600 Kč
  • Příspěvek na oční vyšetření přístrojem PlusOptix pro děti od 6 měsíců do 3 let - až 600 Kč
  • Příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě - 600 Kč (děti až 1800 Kč, když se rodiče svého vzdají)

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

  • Více než 30 preventivních programů (zaměření na preventivní oblasti - zvýšení imunity očkováním, včasný záchyt vybraných onemocnění, rehabilitačně rekondiční aktivity, moderní léčebné metody a zlepšené služby, zdravý životní styl)
  • Příspěvek pro matku a novorozence - až 2700 Kč
  • Příspěvek na pohybové aktivity dětí a seniorů - 300 Kč
  • Příspěvek pro dárce krve - od 600 do 3000 Kč

Zdroj: údaje poskytnuté zdravotními pojišťovnami

Na bonusy jdou stovky miliónů ročně

Zdravotní pojišťovny svým klientům nabízejí široké spektrum různých bonusů a příspěvků. Oblíbenými benefity jsou například příspěvky na očkování, pohybové aktivity, ozdravné pobyty pro děti apod. Každoročně pak na ně pojišťovny vydají desítky až stovky miliónů korun.

„Loni čerpalo nejrůznější příspěvky 800 tisíc klientů. Dostali 462 miliónů korun. Letos máme ve fondu, z něhož se benefity vyplácejí, 720 miliónů korun. K nejžádanějším benefitům patří trvale příspěvky na pohybové aktivity, které loni čerpalo 365 tisíc klientů. Pojišťovna jim celkem vyplatila skoro 180 miliónů korun. Druhým nejžádanějším byl příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě. Poprvé v historii si pro něj přišlo přes 100 tisíc lidí,” uvedl pro Právo Oldřich Tichý ze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

„Z Fondu prevence za rok 2016 jsme na naše preventivní programy (benefity) vydali celkem 23,7 miliónů korun a zapojilo se do nich téměř 54 tisíc pojištěnců. Největší zájem je dlouhodobě o příspěvky na očkování, kde bylo v roce 2016 více než 12 tisíci pojištěnci čerpáno 6,2 miliónů korun. Velký zájem byl vloni také o podporu pohybových aktivit u dětí, mládeže a seniorů s náklady téměř 2,3 miliónů korun, příspěvky pro matku a novorozence (náklady 3,4 miliónů korun) a podporu dárců krve a pojištěnců trpících celiakií a fenylketonurií (náklady 3,3 miliónů korun),” upřesnil Petr Kvapil ze Zaměstnanecké pojišťovny Škoda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám