Hlavní obsah

Odhalit dlužníka je snazší, výpis z evidence exekucí lze získat i na poště

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Koupit od neznámého člověka nemovitost nebo auto či pronajmout mu zařízený byt se nemusí vyplatit. Co když je proti němu vedeno exekuční řízení, a vy tak můžete přijít o majetek? Od července mají Češi snazší přístup k odhalení dlužníků, výpis z evidence exekucí je možné získat na počkání na téměř tisícovce poboček České pošty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Od 1. července se lidem podstatně zvýšila dostupnost informací o konkrétních exekučních řízeních. Mohou tak věrohodně zjistit, nejen jak jsou na tom oni sami se svými exekucemi, ale také si ověřit solventnost osob, se kterými přicházejí do styku např. v rámci obchodních vztahů či v osobním životě.

Výpis z Centrální evidence exekucí ČR (CEE) nyní můžete získat i na 981 pobočkách České pošty (ČP), které disponují tzv. Czech POINTy. Na každé takové pobočce je příslušné místo označeno nápisem „výpis z Centrální evidence exekucí ČR“.

Výpis získaný prostřednictvím pošty vás přijde na 50 korun za jednu stranu výpisu.

V jakých situacích se může výpis hodit

Ověřený výpis z Centrální evidence exekucí může být mimo jiné cennou informací, když:

  • pronajímáte nemovitost a chcete předejít důsledkům exekučního řízení,
  • si pořizujete nemovitost a chcete mít jistotu, že není součástí exekučního řízení a prodávající s ní může nakládat,
  • jste živnostník či podnikatel a chcete mít jistotu, že na vašeho zákazníka není vedena exekuce a nehrozí kvůli ní neplacení z jeho strany,
  • si pořizujete vozidlo a chcete mít jistotu, že vám nebude následně zabaveno, protože je součástí exekučního řízení,
  • půjčujete peníze, ať už fyzické, nebo právnické osobě,
  • když se sami chcete ujistit, že proti vám není vedeno exekuční řízení.

Zdroj: Česká pošta

„Od rozšíření dostupnosti výpisů z Centrální evidence exekucí na pobočky České pošty s Czech POINTy si slibujeme, že se tato naše služba dostane více do povědomí lidí jako efektivní a preventivní nástroj v mnoha životních situacích. V životě se totiž může stát, že o svůj majetek či peníze člověk přijde nikoli vlastní vinou. Pokud vstoupí do právního vztahu s někým, na koho je uvalena exekuce a neví o tom, může to způsobit značné komplikace a ztráty. Předejít jim lze tím, když si ověří aktuální situaci v Centrální evidenci exekucí,“ uvedl Martin Tunkl, člen prezidia Exekutorské komory ČR, která ze zákona CEE provozuje a spravuje.

Z CEE můžete získat velké množství informací o konkrétních exekučních řízeních, například to, zda byla na konkrétní osobu, která vás zajímá, nařízena exekuce podle exekučního řádu, či třeba který soudní exekutor byl pověřen provedením exekuce, o jakou vymáhanou povinnost se jedná nebo také kdy byla exekuce nařízena či zda byla pravomocně odložena nebo již zastavena.

Informace o dlužnících i on-line

Nadále můžete o výpis z CEE požádat na pobočkách Exekutorské komory ČR (EK ČR) v Praze či Brně. I zde vás cena jedné strany ověřeného výpisu přijde na 50 korun, stejně jako na poště.

Další možností je získání výpisu prostřednictvím webových stránek www.ceecr.cz provozovaných EK ČR. Základní cena elektronického náhledu je 60 korun bez ohledu na počet stran.

Modelové situace, kdy je vhodné si výpis z evidence exekucí pořídit
Karel pronajal plně vybavený byt Evě. Poté, co mu nepřišla platba za první nájem, snažil se nájemnici kontaktovat, ale marně. Rozhodl se ji tedy navštívit, ovšem v bytě našel svou starou televizi, rádio, novou mikrovlnku a další vybavení, které Evě nechal k používání, oblepenou žlutými nálepkami s nápisem „Exekučně zabaveno“. Eva nakonec přiznala, že je proti ní vedeno několik exekučních řízení, a v pronajímaném bytě byl tak po právu proveden soupis movitých věcí. Bohužel je nyní na Karlovi, aby s exekutorem začal situaci řešit a doložil mu, že sepsané věci jsou výhradně v jeho vlastnictví.
Jana našla na internetu Petrovu nabídku k prodeji auta za poměrně dobrou cenu. Auto bylo ve slušném stavu, nic tedy nebránilo tomu, aby koupě proběhla rychle. Jana s prodávajícím sepsala kupní smlouvu, zaplatila mu v souladu s jeho požadavkem peníze na ruku a s autem odjela. Asi po měsíci ji ale kontaktoval exekutor s tím, že provedený převod vozidla byl neplatný, protože proti Petrovi již v té době bylo vedeno exekuční řízení, a on tak měl ze zákona zákaz se svým majetkem nakládat. Auto si exekutor odvezl a Jana se za účelem vydobytí svých peněz obrátila na advokáta. Podle něho ale bude vymáhání velmi složité, protože proti Petrovi jsou vedena další exekuční řízení.
Dům pana Aloise sousedil s domem pana Karla. Když Karel zemřel, nemovitost zdědil jeho syn Josef, který ji následně Aloisovi nabídl ke koupi. Vzhledem k tomu, že Alois plánoval rozšířit své dosavadní bydlení, se zdánlivě výhodnou koupí souhlasil. Ovšem po měsíci od koupě nemovitosti obdržel exekuční příkaz k jejímu prodeji. Alois totiž vůbec netušil, že proti Josefovi je vedeno několik exekučních řízení, a on proto nesmí se svým majetkem, včetně nově nabytého, jakýmkoli způsobem nakládat. Kupní smlouva byla proto neplatná. I přesto, že Alois zaplatil v hotovosti Josefovi kupní cenu v plné výši, vlastníkem nemovitosti se nestal. Šance, že by své peníze dostal zpátky, je velmi malá, protože proti Josefovi, který peníze již utratil, je vedeno 13 exekučních řízení.
Zdroj: Exekutorská komora ČR

Anketa

Pořídil/a jste si už někdy výpis z evidence exekucí?
Ano
26,2 %
Ne
73,8 %
Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Reklama

Související články

Exekuci čelí v Česku už 84 tisíc důchodců

Počet seniorů, kterým u dveří zazvonil exekutor, v Česku rychle roste. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku se počet důchodů zatížených exekucí zvýšil o čtyři...

Výběr článků

Načítám