Hlavní obsah

Ze solidního nájemníka se vyklubal gambler a neplatič, stěhovat se nechce

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Když čtyřicetiletý Aleš pronajímal svůj volný byt staršímu muži v důchodu, nečekal, že mu nový nájemník už brzy po nastěhování přestane platit. Ze solidně vypadajícího důchodce se vyklubal gambler závislý na hracích automatech. Z bytu se navíc kvůli špatnému zdravotnímu stavu odmítá odstěhovat. V pronajatém bytě tak už dva roky bydlí zcela zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Na nabídku pronájmu bytu se ozval starší pán v důchodovém věku, který na začátku působil velmi solidně. Snažil se mi vyjít ve všem vstříc, navíc pravidelně pobíral starobní důchod, ze kterého mohl bez problémů hradit měsíční nájmy. Vůbec by mě tehdy nenapadlo, že by s takovým člověkem mohly být sebemenší problémy,“ svěřil se Právu Aleš, majitel dvou bytů, z nichž jeden dlouhodobě pronajímá, aby si zlepšil svou finanční situaci.

Důchod spolkly automaty, na nájem nezbylo

Potíže s novým nájemníkem ovšem nastaly již měsíc po jeho nastěhování. Nejprve měl problémy s dodržením termínu splatnosti, následně přestal hradit nájemné úplně, aniž by majitele bytu předem upozornil.

Aleš brzy zjistil důvod. Od sousedů se dozvěděl, že jeho nájemce je dlouhodobě závislý na hracích automatech, kde pravidelně utrácí veškerý svůj důchod. Pochopil, že svého nájemce špatně odhadl a neuhrazené peníze za nájem již pravděpodobně nikdy neuvidí. Počkal, až uplynou zákonem stanovené tři měsíce bez úhrady nájemného a dal nájemci výpověď z pronájmu.

Myslel si, že to půjde rychle, protože podle nového občanského zákoníku „má pronajímatel právo vypovědět nájem bez výpovědní doby, poruší-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, zejména nezaplatil-li nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců”.

Zároveň může majitel bytu požadovat, aby se problematický nájemník z bytu bez zbytečného odkladu odstěhoval, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu.

Nájemce se ovšem vystěhovat odmítl.

„Obrátil jsem se proto na soud, kam jsem podal na svého nájemce žalobu na vyklizení bytu. Její projednání obecně trvá několik měsíců, v tomto případě se ovšem nájemce začal aktivně bránit tím, že je ve špatném zdravotním stavu a potřebuje mít k dispozici chladící zařízení na léky a další nezbytnosti. Soudní pře se tak táhne již druhým rokem,” uvedl Aleš.

Takže mazaný důchodce stále zdarma v bytě bydlí a majiteli bytu částka za neuhrazené nájmy a zálohy za služby a energie narůstá. „I kdybych soudní při nakonec přeci jen vyhrál, mám pouze nepatrnou šanci, že získám zpět desítky nezaplacených nájmů,“ dodal Aleš. Důchodce je totiž kvůli svému gamblerství nemajetný.

Případ Aleše není zdaleka ojedinělý. Špatné zkušenosti s nespolehlivými nájemci, kteří řádně a včas neplatí dohodnutý nájem a další smluvené zálohy, mají podle společnosti ulovdomov.cz až dvě třetiny pronajímatelů.

A dostat z nesolidních nájemníků dlužnou částku, která se často vyšplhá až do desetitisíců či statisíců korun, je mnohdy velmi složité a někdy téměř nemožné.

Pronajímatel má právo si vybrat svého nájemce

Mnoho pronajímatelů podepisuje nájemní smlouvy s lidmi, o nichž nemá téměř žádné informace. Staví se tak do rizikové situace, kdy svou nemovitost pronajme nesolidní osobě, která může v bytě napáchat řadu škod.

„Jen vloni jsme odhalili sedm procent nesolventních zájemců o bydlení a dalších 14 procent mělo zkušenosti s exekucí. Rozhodně se proto vyplatí si potenciálního nájemce prověřit z veřejně dostupných zdrojů, jako je například Insolvenční rejstřík, Centrální evidence exekucí, Úřední deska soudních exekutorů, Policie ČR či zdravotní pojišťovny,“ upozornil Štěpán Smoleja, právní zástupce společnosti ulovdomov.cz.

„Doporučujeme zajistit si předem souhlas dotyčné osoby. Pokud zájemce nebude s prověřením souhlasit, pravděpodobně k tomu má důvod a uzavření nájemní smlouvy bez jeho věrohodného opodstatnění lze považovat za riskantní,“ dodal Smoleja.

Reklama

Související články

Co všechno čeká neplatiče nájemného

Platit nájemné spolu s náklady za služby je základní povinností nájemce bytu. Pokud ji porušíte, nečeká vás jen výpověď z bytu, jak se mnozí lidé domnívají,...

Výběr článků

Načítám