Hlavní obsah

Pro hypoteční makléře byl rok 2015 rekordní

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové Asociace hypotečních makléřů (AHM) zprostředkovali v roce 2015 hypotéky za rekordních 50 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 28 procent. Produkce nejvýznamnějších hypotečních makléřů tak kopíruje dynamiku růstu celého hypotečního trhu, který by měl podle odhadů za rok 2015 vykázat objem poskytnutých hypotečních úvěrů ve výši 190 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Asociace hypotečních makléřů (AHM), jejíž členové aktuálně zpracovávají každou čtvrtou hypotéku na trhu, i nadále posiluje svoji roli na trhu zprostředkovatelů hypotečních produktů.

„Naši členové za rok 2015 zprostředkovali hypotéky za 50 miliard korun, což je za devítiletou existenci naší asociace rekordní objem," uvedl Jan Kruntorád, předseda představenstva AHM.

Nízké úrokové sazby a růst cen nemovitostí

Za úspěchem roku 2015 stojí extrémně nízké úrokové sazby, které se u hypotečních makléřů dlouho držely často pod dvěma procenty.

„Úvěrové smlouvy, na nichž byla úroková sazba 1,59 procenta i méně, nebyly ničím výjimečným,” říká Jan Kruntorád. Do kanceláří hypotečních makléřů tak zamířili například ti, kteří dlouho spokojeně žili v podnájmu a spočítali si, že je vyjde splátka hypotéky levněji, a také samozřejmě mnoho investorů.

Dostupnost hypoték a zvýšená poptávka po novém bydlení však v mnoha regionech zvýšily cenu nemovitostí. „Kvalitní developerské projekty podražily a v tzv. 'secondhandovém bydlení' je kvalitních nemovitostí málo,” vysvětlil realitu trhu Kruntorád.

Makléři očekávají úspěšný i rok 2016. I v tomto roce bude sjednaných hypoték pravděpodobně hodně. „Neočekáváme, že by byl překonán loňský rekord, ale s ohledem na příznivé úrokové sazby, které by měly vydržet i letos, bude zájem o hypotéky i nadále vysoký,” uvedl Kruntorád.

Anketa

Přiměly vás nízké úroky vyřídit si hypotéku?
Ano
12,3 %
Ne
87,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1069 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám