Hlavní obsah

Češi se při odchodu do penze bojí víc nedostatku peněz než nemocí

Novinky, bab

Češi se více než zdravotních problémů, které je mohou ve stáří potkat, obávají toho, že v penzi nebudou mít dost peněz. Přitom devět z deseti oslovených lidí předpokládá, že se v důchodu budou muset spoléhat sami na sebe.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Vyplynulo to z nedávného průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti mezi více než pěti sty představiteli ekonomicky aktivní části české populace.

Peníze a nemoc - strašáci lidí v penzi

Období penze je pro Čechy spojeno s řadou obav. Tou největší je pro dvě pětiny z nich nedostatek financí, třetina se pak se bojí zdravotních problémů. Období penze se přitom obávají více ženy než muži.

„Výchozí pozice žen pro období penze je oproti mužům zhoršená – v průběhu kariéry vydělávají méně, roky stráví doma s dětmi. Tomu pak odpovídají i v průměru o 2,5 tisíce nižší důchody žen,” upozornila Kateřina Štěrbová z NN pojišťovny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Čeho se v penzi Češi nejvíce obávají

Podle Štěrbové se finančních problémů v penzi obávají především lidé ve věku 40 - 50 let. Uvědomují si, že je nanejvýš naléhavé začít se na penzi finančně připravovat a zároveň cítí jistou frustraci z toho, že se jim to pravděpodobně nepodaří v takové míře, v jaké by si přáli.

Aby byli v důchodu spokojeni, více než polovina Čechů by si představovala mít k dispozici částku 10 až 15 tisíc korun měsíčně.

V důchodu se spolehneme hlavně na sebe

Otázku zabezpečení v důchodu považují dvě třetiny Čechů za důležitou, tento pocit navíc roste s věkem a výší příjmu. Stejný podíl populace nad touto otázkou často přemýšlí.

„V penzi si chceme užívat, trávit čas s rodinou nebo jen relaxovat, zkrátka dělat věci, na které jsme během pracovní fáze života neměli čas. A uvědomujeme si, že abychom mohli důchod prožít podle vlastních představ, musíme být na něj připraveni i finančně,“ doplnila Štěrbová.

Drtivá většina populace - devět z deseti oslovených - se v penzi bude spoléhat jen na sebe a své úspory. Od rodiny, tedy dětí a vnoučat, očekává pomoc jen pětina Čechů, stejné množství předpokládá podporu státu.

Možnosti, jak se zabezpečit na stáří
Považuji za nejvýhodnějšíVyužívám
Vlastnictví nemovitosti52 %36 %
3. pilíř27 %36 %
Vlastnictví pozemku25 %17 %
Kariéra, podnikání23 %13 %
Zdraví, zdravý životní styl22 %19 %
Životní pojištění22 %32 %
Termínované vklady, spořicí účty22 %22 %
Stavební spoření17 %20 %
Investování do akcií, fondů17 %12 %
Děti15 %14 %
Nákup komodit14 %7 %
Ukládání peněz doma11 %9 %
Vzdělání10 %15 %
Nákup uměleckých děl6 %5 %
Zdroj: Průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti

Nejvýhodnějším způsobem zabezpečení na důchod je podle poloviny oslovených Čechů vlastnictví nemovitosti, druhým nejvýhodnějším pak soukromé spoření na penzi v rámci tzv. 3. pilíře (doplňkové penzijní spoření).

Podle průzkumu oba tyto způsoby využívá stejný počet lidí, shodně 36 procent. Za nimi následuje životní pojištění, které jako nástroj zabezpečení na penzi má uzavřena třetina dotázaných.

Anketa

Z čeho máte největší obavy, až budete v penzi?
Z nedostatku financí
55,4 %
Ze zdravotních problémů
20,9 %
Penze se nemusím dožít
5,7 %
Stát nebude mít peníze na důchody
2,2 %
Ze samoty
2,1 %
Ze závislosti na pomoci jiných
11,7 %
Ze snížení životní úrovně
0,7 %
Budu mít příliš volného času
1,3 %
Celkem hlasovalo 6652 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak správně žádat o některý z důchodů

Čtenáři se na naši redakci čas od času obracejí s prosbou o radu, jak mají žádat o některý z důchodů. Ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení...

Výběr článků

Načítám