Hlavní obsah

Rady a tipy, jak ušetřit za vodu a energie

Novinky, bab

Každoroční vyúčtování záloh za vodu a energie mnohým Čechům vytahá zbytečně peníze z rodinného rozpočtu. Kvůli zvyšující se ceně vodného a stočného nejsou výjimkou ani nedoplatky v řádech tisíců korun. Přitom stačí málo - držet se osvědčených rad a tipů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Paní Kateřina bydlí s rodinou již 15 let v panelovém bytě. „V posledních letech jsme každý rok dopláceli za spotřebu energie i vody několik tisíc korun. Když jsme si uvědomili a spočítali, kde všude nám peníze utíkají, rozhodli jsme se byt postupně zrekonstruovat,” uvedla Kateřina.

Vyměňte vanu za sprchový kout

Rodina se nejdříve pustila do přestavby koupelny. „Starou vanu jsme nahradili sprchovým koutem a také jsme si konečně pořídili novou úspornější pračku,“ svěřila se Kateřina.

Díky rekonstrukci může čtyřčlenná rodina skutečně uspořit nemalou částku. Sprchování je rozhodně ekonomičtější než koupání ve vaně a s pákovou baterií a správnou sprchovou hlavicí se dá ušetřit až několik stovek litrů vody měsíčně.

Stejně tak se vyplatí investovat do úsporných spotřebičů. Staré pračky mohou spotřebovat až 100 litrů vody na jeden cyklus praní, kdežto ty úsporné mají spotřebu pouhých 40 litrů. Pochopitelně nezanedbatelnou částku ušetříte i na spotřebě elektrické energie.

Začněte koupelnou...

Když chcete ušetřit na vodě hned, začněte od koupelny. Až polovina celkové spotřeby vody totiž připadá na osobní hygienu. Pokud si čistíte zuby s naplno puštěným kohoutkem, během jednoho dvouminutového čištění jím proteče až 30 litrů vody.

Zaměřte se také na kapající kohoutek či protékající záchod. Pokud vám například během minuty ukápne z netěsnícího kohoutku deset kapek vody, za měsíc unikne kolem 170 litrů.

Na toaletě je ovšem možné plýtvat vodou a penězi i v případě, že neprotéká. „Už při rekonstrukci je důležité myslet na zdánlivé drobnosti, které v konečném důsledku mohou ušetřit velké množství vody. Systém dvojího splachování na toaletě zabrání tomu, aby pokaždé protekl celý obsah nádržky, což je běžně až deset litrů. Perlátory do vodních baterií zase snižují průtok vody za pomoci kyslíku,“ upozornila Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

... pokračujte kuchyní

Drobné tipy, které denně šetří vodu, můžete použít i v kuchyni. Největší úsporu vody vám přinese pořízení myčky nádobí. Pokud ale stále nádobí myjete v ruce, vyplatí se páková baterie, je úspornější a lépe se s ní manipuluje.

Pijete-li vodu z kohoutku a necháváte ji nejdříve odtéct, aby byla co nejchladnější, mnoho jí zbytečně proteče do odpadu. V tomto případě natočte více vody do větší nádoby a tu uskladněte v lednici.

I pro kuchyň pochopitelně platí – dávejte pozor na kapající kohoutek.

Úspora energie: nový kotel i plastová okna

„Kromě rekonstrukce koupelny si letos pořídíme ještě nový plynový kotel. Spočítali jsme, že nás investice do nového kotle vyjde levněji, než naše momentální napojení na centrální rozvody,“ svěřila se Kateřina.

„Ušetřili jsme již i výměnou oken. Přesně před rokem majitel našeho domu nechal  v celém domě stará dřevěná okna vyměnit za plastová. Změnu k lepšímu jsme s rodinou zaznamenali jak v každodenním životě, tak na ročním vyúčtování,“ doplnila Kateřina.

Rychlé tipy na úsporu tepla

Velké množství tepla uniká i přes nedostatečně izolované vstupní dveře. Zdánlivá drobnost jako správný práh s těsněním vám může výborně pomoci v boji s profukováním.

Před zimou zkraťte i dlouhé závěsy, které vám překrývají radiátory. Ty by neměly být schované za záclonou, závěsem či kusem nábytku, aby mohlo teplo proudit po místnosti.

V případě, že se nechystáte na zateplení podlahy, pořiďte si na zimu alespoň koberec.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám