Hlavní obsah

V dětství za vysvědčení nedostávali rodiče nic, děti ale štědře odměňují

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Naprostá většina rodičů se snaží své děti motivovat a za lepší známky ve škole jim slibuje odměnu. Tu dostanou na konci školního roku téměř čtyři pětiny českých dětí. A to i přesto, že většina dnešních rodičů za vysvědčení v době svého dětství nic nedostala.

Foto: Profimedia.cz

Naprostá většina dětí dostane dárek za vysvědčení.

Článek

Na dárek v podobě oblečení či hračky si vzpomíná jen pětina současných dospělých, dvě třetiny (65 procent) nedostávaly vůbec nic. Nebylo ani běžné děti odměňovat nějakým finančním obnosem. Ten dostávala za vysvědčení jen čtyři procenta rodičů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Profi Credit, kterého se účastnila tisícovka lidí.

„Když jsem byla dítě, rodiče nás tak maximálně za vysvědčení pochválili, nebo nám vynadali. Na nějaké velké dary nebyly peníze a vlastně si ani nepamatuji, že by tomu bylo jinak i u mých kamarádů. Akorát jednou jsem od babičky za samé jedničky dostala knížku,” svěřila se Právu se svými vzpomínkami paní Marta, matka dvou dcer.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průměrná odměna za známky pětistovka

„U našich dcer to ale řešíme přesně opačně. Už během školního roku je za každou hezkou známku odměníme malým dárkem či drobným obnosem, a vysvědčení je pak velká událost. Nejdříve ho oslavíme v cukrárně a každá z dcer si i řekne, co by si za vysvědčení přála. Letos obě dostanou nový mobil,” dodala Marta.

Podobně jako Martiny dcery, jsou na tom i zhruba čtyři pětiny českých dětí, které od rodičů nějakou odměnu za vysvědčení dostanou. Téměř tři pětiny rodičů nebo prarodičů odměňují své potomky za vysvědčení věcným dárkem, nejčastěji hračkou, oblečením, knížkou nebo elektronikou.

„Peníze dává za dobré známky v Česku každý šestý rodič, čtvrtina dětí si pak závěr školního roku užije na slavnostním obědě, v cukrárně, v kině, nebo třeba na výletě,“ komentoval výsledky průzkumu Rudolf Cejnar z Profi Creditu.

Prarodiče jsou k dětem shovívavější než rodiče. Svá vnoučata odměňují za snahu ve škole i v případě horších známek. Od babiček a dědečků děti nejčastěji dostávají peníze.

„O konkrétní sumě se drtivá většina rodičů (82 procent) rozhoduje na poslední chvíli. V průměru nakonec utratí zhruba 500 korun. Jen třetina rodičů motivuje děti v průběhu celého roku,“ uvedl Cejnar.

Z průzkumu také vyplynulo, že více než čtyři pětiny rodičů vědí, jaké známky jejich dítě poslední školní den domů přinese. Jen šest rodičů ze sta tvrdí, že je to plně v kompetenci jejich dětí a sedm ze sta připouští, že občas je to pořádné překvapení.

Podle aktuálního průzkumu společnosti Tesco rodiče utratí nejčastěji za dárek k vysvědčení 200 až 500 korun. Místo dárku pak dostává jedna čtvrtina dětí za vysvědčení peníze.

Hračky i elektronika

Podle obchodníků letos před koncem školního roku rostl prodej mimo jiné hraček, bezdrátových reproduktorů k mobilu, lega i dražší elektroniky.

Výběr dárku za vysvědčení i cenová relace, ve které rodiče nejčastěji vybírají, se odvíjí od věku dítěte. „Prodávají se hlavně drobnější hračky v ceně do 500 korun,“ uvedla ředitelka e-shopu Kasa.cz Andrea Čižmářová.

Prodejci elektra ale uvádějí vyšší útratu rodičů. „Průměrný dárek za vysvědčení letos stojí kolem 1500 korun, převažují mobily, audiosystémy a velkým hitem letoška jsou bezdrátové reproduktory,“ uvedla Čižmářová.

Letos poprvé se podle ní prosazují jako dárky pro starší žáky a studenty i drony, jejichž cena již začíná kolem tří tisíc korun. Prodejny Euronics očekávají v souvislosti s vysvědčením růst prodejů přenosných audiopřehrávačů.

Anketa

Odměníte své děti za vysvědčení?
Ano, dostanou věcný dárek (kniha, hračka, oblečení, elektronika apod.).
22,4 %
Ano, dáme jim peníze.
12,6 %
Ano, vezmeme je do restaurace nebo cukrárny, do kina či na výlet.
42,2 %
Ne, nic jim nedáme.
22,8 %
Celkem hlasovalo 2323 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak odměnit a motivovat dítě za vysvědčení

Konec školního roku je tu a s ním i vysvědčení. Rodiče, kteří se o svá dítka zajímají, nečeká žádné nepříjemné překvapení. Vysvědčení totiž ukazuje úsilí...

Pes jako dárek za vysvědčení

Mezi nejoblíbenější dětské dárky za vysvědčení již tradičně patří živé zvíře, nejlépe pes. Nový člen rodiny ale přináší kromě potěšení i závazek a odpovědnost....

Výběr článků

Načítám