Hlavní obsah

Každý druhý Čech zůstane během dovolené doma, nemá na ni peníze

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina Čechů o letošní dovolené zůstane doma nebo pojede na vlastní chatu či chalupu. Někteří i proto, že na dovolenkový pobyt nemají peníze. Zůstat o dovolené doma hodlají i Poláci, Slováci a Maďaři. Naopak polovina Rumunů a Bulharů stráví dovolenou mimo domov, a to buď ve své zemi, nebo v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrtina Čechů plánuje letos za dovolenou utratit stejně jako loni.

Článek

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury GfK pro společnost Provident Financial mezi více než osmi tisíci respondenty. V České republice bylo dotázáno více než tisíc lidí.

Do zahraničí pojede každý sedmý Čech

Každý druhý Čech bude o dovolené doma, případně vyrazí na svou chalupu, pětina plánuje využít některou z tuzemských destinací a každý sedmý Čech hodlá letos vyjet do zahraničí.

I v ostatních postkomunistických zemích je patrný trend trávit dovolenou v tuzemsku, nejvíce pak mezi obyvateli Rumunska a Bulharska. Jedinou výjimkou jsou Slováci, kteří o něco častěji než obyvatelé z ostatních zemí plánují vyjet za hranice.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kde lidé letos stráví převážnou část dovolené

„Rumuni a Bulhaři cestují s oblibou po tuzemsku, protože mají vlastní teplé moře, a nemusí tedy jezdit za hranice. Pro Čechy zase stále platí, že jsou národem chatařů a chalupářů. Navíc mnoha lidem přijde zbytečné jezdit někam daleko na drahou dovolenou, když ji mohou v klidu strávit na své chatě třeba u Lipna,“ okomentoval výsledky Josef Macák z Providentu.

Češi nemají potřebu půjčovat si na dovolenou

Více než dvě pětiny lidí v Česku nemají peníze na dovolenou a ani neuvažují o tom, že by si na ni půjčily. Od bank i nebankovních společností si letos na dovolenou plánují půjčit pouze dva lidé ze sta.

Naopak v Polsku, Rumunsku či Bulharsku se podíl takových lidí pohybuje mezi sedmi až devíti procenty.

„Z našich výzkumů vyplývá, že Češi nemají naléhavou potřebu půjčovat si na dovolenou, protože mnozí ji klidně stráví doma nebo u známých na chatě. Minimum lidí chce jet na tak drahou dovolenou, že by si na ni museli půjčit,“ doplnil Macák.

Čtvrtina Čechů plánuje za letošní letní dovolenou utratit stejně jako loňský rok, pětina chce investovat méně. Vyšší částku než loni chtějí vynaložit pouze čtyři Češi ze sta. Téměř polovina lidí nicméně ještě nemá představu, kolik do dovolené budou investovat.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Kde strávíte většinu letošní dovolené?
Doma nebo na chatě či chalupě
67,3 %
V tuzemsku
13,6 %
V zahraničí
17,6 %
Ještě nevím
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1525 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám