Hlavní obsah

Rekonstrukce domu ho přivedla do dluhů, dokázal se k nim postavit čelem

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Devětatřicetiletý Petr se s rodinou po smrti otce přestěhoval do rodinného domku k ovdovělé matce. Dům potřeboval rekonstrukci, na kterou si ale Petr musel vzít několik úvěrů. Kvůli nelehké rodinné situaci mu ale přerostly přes hlavu. Petr se naštěstí zachoval zodpovědně a svou situaci se snažil s věřiteli vyřešit.

Foto: Profimedia.cz

Rekonstrukce domu rodinu přišla na 650 tisíc korun.

Článek

Petr žil a pracoval v jednom slezském krajském městě, kde se také seznámil se svou ženou. Krátce po svatbě se jim narodily dvě děti. Mladá rodina žila spokojeně, Petr slušně vydělával, práci po ukončení rodičovské měla i jeho žena.

Vše vypadalo idylicky, než zemřel Petrův otec. Jeho ovdovělá matka bohužel nemohla zůstat sama, a proto se Petr společně se svou rodinou přestěhovat do malé horské vesnice, aby o ni mohl pečovat. Žena bydlela v rodinném domku a sama se o něj již nedokázala postarat.

Manželům nová situace sice způsobila určité komplikace, zejména co se týče každodenní cesty do práce, oba ale byli pevně odhodláni je řešit.

Rekonstrukce domku rodinu zruinovala 

Petr se krátce po přestěhování rozhodl dům zrekonstruovat tak, aby vyhovoval jak potřebám jeho rodiny, tak matky. Protože ale na přestavbu neměl dostatečnou finanční rezervu, požádal banku o úvěr. Náklady na rekonstrukci byly však vyšší, než očekával, proto se zadlužil ještě několikrát. Nakonec se dlužná částka vyšplhala až na 650 tisíc korun.

Za rok a půl byla rekonstrukce domu téměř u konce. V té době však Petrova manželka přišla o práci a zanedlouho dostal výpověď i Petr. Tím se ale rodina dostala do závažných problémů, nová situace jim značně zkomplikovala schopnost půjčky splácet. Nakonec to došlo až tak daleko, že neměli dostatek peněz ani na jídlo.

Domluvil si splátkový kalendář

Petr byl ze své situace zoufalý, svým závazkům chtěl ovšem v každém případě dostát. Největší obavy měl z toho, aby rodina nepřišla o střechu nad hlavou.

„Nejprve jsem své dluhy splácel po stokoruně měsíčně. Později jsem si našel práci za minimální mzdu, a domluvil se o vytvoření splátkového kalendáře, kdy jsem splátky zvýšil na pět set korun. Jednoznačně mohu říct, že dluhy představují finančně i psychicky složitou situaci. Sám sobě jsem dal závazek, že si půjčku již nikdy nevezmu a budu žít jen z toho, co mám či co si našetřím,“ svěřil se Právu Petr.

„Rekonstrukce domů a bytů patří vedle pořizování nových spotřebičů k nejčastějším důvodům, proč se lidé dostávají do dluhů. Téměř čtvrtina lidí se zadluží právě kvůli opravě či nákupu bydlení, přičemž rekonstruovaná či pořizovaná nemovitost bývá velmi často předmětem zajištění. Patří proto k prvnímu, co se lidé v případě finančních potíží snaží splácet. Děsí je totiž představa, že by přišli o střechu nad hlavou,“ upozornila Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK.

„To byl také případ pana Petra. Jeho reakce byla velmi správná. V momentě, kdy jemu a jeho manželce vypadl příjem, snažil se po dohodě s věřitelem splácet alespoň minimální částku. Později, když si našel novou práci, splátku navýšil. Pan Petr představuje vzorový případ, jak by měl člověk postupovat, když se dostane do dluhů. V první řadě, co nejdříve kontaktovat věřitele a domluvit se na splátkovém kalendáři, který je schopen plnit,“ dodala Kuřinová

Na problémy se splácením myslete včas

Ovšem ne každý člověk, který se při splácení dluhů dostane do problémů, se dokáže zachovat jako Petr. Mnozí nechají svou situaci dojít tak daleko, kdy domluva s věřiteli už není možná.

Proto odborníci doporučují v podobných situacích jednat a okamžitě kontaktovat věřitele. Pokud ten uvidí vaši snahu, je ochoten přistoupit na úpravu splátkového kalendáře tak, aby vyhovoval oběma stranám. V mimořádných situacích se můžete domluvit jak na odložení splátek na určitou dobu, než se zlepší vaše situace, tak na jejich snížení.

Další z možností je i sjednání pojištění schopnosti splácet. Na to ale musíte myslet již při uzavírání úvěrové smlouvy. V případě, že mimořádné okolnosti, jako jsou dlouhodobá nemoc či ztráta zaměstnání, vám znemožní dostát svým závazkům, po určitou dobu převezme za vás splátky pojišťovna. Pojištění pochopitelně váš úvěr zdraží, v nečekaných situacích vám ale může významně ulevit.

V případě, že máte sjednáno více půjček najednou, není od věci zajímat se i takzvanou konsolidaci půjček. Jedná se o produkt, který sloučí více půjček do jednoho produktu a vy tak budete měsíčně splácet jen jednu částku. Zároveň si můžete úvěr prodloužit a méně tak zatížit svůj rodinný rozpočet.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zbavte se úvěrů. Konsolidujte je

Pokud vám vaše úvěry, kreditky a další půjčky přerůstají přes hlavu, není nic jednoduššího než sloučit je do jednoho produktu. Nejen že získáte přehled nad...

Výběr článků

Načítám