Hlavní obsah

Češi si půjčují rádi a opakovaně

Novinky, bab

Opakované půjčování je v Česku stále běžnější, do tří let od první půjčky si čtyři z pěti Čechů půjčují znovu. V posledních deseti letech si každý zhruba sedmý člověk půjčil dokonce již pětkrát. Lidé nejčastěji s žádostí o další půjčku zavítají do banky. Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank v březnu letošního roku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum ukázal, že devět z deseti Čechů se po čerpání jedné půjčky zadluží znovu, přičemž druhou půjčku si ve většině případů vezmou do dvou let od půjčky první. U každého desátého Čecha je doba mezi první a druhou půjčkou dokonce kratší než půl roku.

Muži si půjčují od kamarádů, ženy od partnerů

Tři čtvrtiny lidí si druhou půjčku vzaly formou úvěru nebo kreditní karty. Výjimkou mezi Čechy není ani půjčování si v rodině či u známých, peníze si tak půjčuje každý desátý Čech. Nejčastěji (ve dvou pětinách případů) se jedná o rodiče.

Pětina mužů se obrací se žádostí o půjčku na blízké kamarády, naopak stejně velká část žen chodí s prosbou o peníze za svým partnerem.

Druhá půjčka obvykle nepřevyšuje první

Z průzkumu také vyplynulo, že klienti se po vyčerpání první půjčky většinou zadlužili už méně, čerpali nižší nebo stejně velkou částku jako poprvé.

Jen ve třetině případů převýšila druhá půjčka tu první. V případě rekonstrukcí nebo zařizování nového bytu ve 40 procentech případů druhá půjčka dosáhla maximálně jedné čtvrtiny té původní.

Čechům se nedaří správně odhadnout náklady

V polovině případů byla důvodem opakované půjčky skutečnost, že první nakonec nepokryla všechny plánované náklady. Například při rekonstrukci či zařizování bydlení překročily plánovaný rozpočet tři pětiny dotazovaných.

V případě servisu auta se do plánovaného rozpočtu alespoň občas nevešly dvě třetiny lidí. Mezi další důvody, proč si lidé půjčují znovu, patří například stěhování, porucha auta a výjimečně i rozvod nebo navýšení alimentů.

Anketa

Půjčujete si opakovaně?
Ano
12,9 %
Ne
87,1 %
Celkem hlasovalo 1257 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Půjčky nesplácí 290 tisíc Čechů

Půjčky a úvěry nesplácí celkem 290 tisíc Čechů. Splátku bance nebo úvěrové společnosti tito dlužníci neposlali již více než tři měsíce a úvěr jim byl tzv....

Výběr článků

Načítám