Hlavní obsah

Zájemci o zateplení domů si letos rozdělí miliardu

Právo, Jakub Svoboda

Program Nová zelená úsporám (NZÚ) startuje. Podmínky získání dotací na energetické úspory, zateplení a renovace zájemcům pro majitele rodinných domů a obyvatele pražských bytových domů zveřejní ministerstvo životního prostředí (MŽP) tento týden ve středu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zateplování a rekonstrukce bytových domů mimo Prahu má být financováno z Integrovaného regionálního operačního programu. Ilustrační foto.

Článek

O dotace budou moci zájemci začít žádat od 15. května, sdělila Právu mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Ministerstvo chce dát žadatelům o podporu dostatek času na přípravu a podání kvalitně zpracované žádosti.

Do roku 2020 chce vláda na zateplení domů v rámci programu nová zelená úsporám vynaložit zhruba 27 miliard korun s tím, že peníze na program stát získá z prodeje emisních povolenek.

Počítá s tím materiál k programu, který kabinet schválil v pondělí. Na základě tohoto dokumentu může MŽP vyhlašovat výzvy.

„Podpora je určena majitelům rodinných domů po celé republice a obyvatelům bytových domů v Praze,“ sdělil už dříve Právu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s tím, že v programu bude letos k dispozici 1,1 miliardy korun.

Na bytové domy v Praze půjde podle Brabce půl miliardy korun, zbytek si rozdělí vlastníci rodinných domů. Zateplování a rekonstrukce bytových domů mimo hlavní město má být financováno z Integrovaného regionálního operačního programu.

Loni program Nová zelená úsporám trval devět měsíců a na Státní fond životního prostředí (SFŽP) došlo přes šest tisíc žádostí za 1,4 miliardy. Celkem ale bylo pro žadatele připraveno až 1,9 miliardy. Zhruba půl miliardy korun se proto převedlo do letošního roku.

Nově i na dílčí úpravy

Nově budou lidé moci žádat o peníze i na dílčí opatření, například jen na zateplení fasády či jen na výměnu oken s menším zateplením, podmínkou bude 20procentní úspora energie. Tedy nebude platit povinné kombinování několika úsporných opatření.

NZÚ tak přestává být programem velkých rekonstrukcí a velkých investic, nově se tak do něj budou moci zapojit i ti, kteří větší zásahy do domů pro energetické úspory neplánují, anebo do nich nemohou velké částky investovat. „Program bude letos jednodušší a otevřený širšímu okruhu žadatelů,“ shrnul Brabec.

Nově také nebude závazný seznam firem a výrobků. Oba seznamy, které zaštiťují kvalitu nabízených služeb i výrobků, budou již jen doporučující. Dříve si musel každý žadatel o dotaci objednat výrobek nebo firmu právě jen z tohoto speciálního seznamu firem, které dostaly od SFŽP autorizaci.

Letos bude výběr firmy pouze na žadateli. Pro kompletní zpracování žádostí si SFŽP přesně stanovil lhůty - do tří týdnů od podání žádosti by měl žadatel vědět, zda dotaci obdrží. Pokud s žádostí uspěje, projekt úspěšně zrealizuje a na SFŽP doloží faktury, fond by mu měl během dalších tří týdnů peníze vyplatit.

Podpora pokryje až 50 procent výdajů

Výše dotace u rodinných domů může dosáhnout až 50 procent, u bytových domů až 20 procent z výdajů. Rodinné domy mohou dostat maximálně pět miliónů korun, „bytovky“ desetimiliónovou dotaci.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) si vláda od programu slibuje, že podpoří ekonomiku a zaměstnanost, protože dá práci i řadě menších a středních stavebních firem. „Cílem programu je snižování emisí skleníkových plynů a znečisťujících látek v ovzduší, snižování nákladů na energie v domácnostech i veřejné správě a zlepšování kultury bydlení,“ uvedl v pondělí pro Právo Brabec.

Vláda v rámci programu počítá výhledově i s dotacemi do budov veřejné správy, ale až od roku 2019. „Do té doby budou energetické úspory v této oblasti financovány z evropského programu Životní prostředí,“ doplnil Brabec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám