Hlavní obsah

Ve výprodejích je na internetu zájem především o elektroniku, očekává se její zdražení

Novinky, Barbora Buřínská

Výprodeje na internetu jsou v plném proudu. Češi se soustředí hlavně na nákupy kuchyňských spotřebičů, bytových doplňků, a především elektroniky. Za rostoucí poptávkou nejsou jen výprodejové slevy, ale i oslabování české koruny, díky kterému lze v nadcházejících týdnech a měsících očekávat růst cen některých kategorií, zejména elektroniky.

Foto: Profimedia.cz

Výprodeje na internetu v lednu neskončí, budou pokračovat i v únoru.

Článek

Z dat serveru Skrz.cz výsledky slevových akcí ukazují, že lidé mají největší zájem o výprodeje televizorů, mobilů, tabletů a notebooků.

Lidé slyší na slevy kolem 30 procent

Smartphony a televize lze v rámci výprodejů sehnat s 30procentní slevou, největší slevy notebooků se pohybují okolo 25 procent. „Právě slevy ve výši 25 až 30 procent jsou nejvyhledávanější. Konkrétní výše slevy závisí vždy na druhu zboží a jeho ceně,“ doplnil Petr Kováčik ze serveru Skrz.cz.

O něco vyšší slevy lze nalézt u pomocníků do domácnosti. V rámci výprodejů je největší zájem o kuchyňské roboty či kávovary. Kuchyňské spotřebiče jsou také kategorií produktů, ve které lze nalézt největší koncentraci slev.

Oblíbeným cílem nákupů v období výprodejů jsou také bytové doplňky a nábytek, především pohovky, obývací stěny a postele.

Také údaje ze serveru Zbozi.cz naznačují, že lidé se v lednu nejvíce zajímali o ceny mobilů, domácích spotřebičů, tabletů a notebooků a rovněž o ceny bytových doplňků.

Lednové tržby trhaly rekordy

Leden je z hlediska tržeb pro e-shopy již od roku 2011 velmi zajímavý. Zatímco v letech 2011 a 2012 docházelo k růstu tržeb v jednotkách procent, za poslední tři sledovaná období přesáhl meziroční nárůst vždy desetiprocentní hranici.

Podle společnosti NetDirect k vůbec největšímu zvýšení tržeb e-shopů došlo právě letos. V polovině měsíce činilo už 17 procent.

Meziroční změna tržeb e-shopů v lednu
RokMeziroční změna tržeb
2011+ 2 %
2012+ 3 %
2013+ 15 %
2014+ 12 %
2015+ 17 % (údaj z poloviny ledna 2015)
Zdroj: NetDirect

„Kromě rostoucí obliby výprodejů se na tomto růstu mohou podílet i ohlášené zprávy prodejců elektroniky o plánovaném zvýšení cen v souvislosti s oslabováním koruny,“ uvedl Marek Krška z NetDirectu.

Výprodeje v e-shopech začaly velmi brzy

Letos došlo i k dřívějšímu nástupu výprodejů. Někteří obchodníci je ohlašovali dokonce již před Vánoci. Poptávka začala růst prakticky ihned po Vánocích 26. a 27. prosince. Největší vlnu zájmu o slevy zařazené do výprodejů registroval skrz.cz v období od 27. prosince do 5. ledna.

„Oproti kamenným prodejnám byla většina internetových obchodníků svižnější. V některých prodejnách startovaly výprodeje až se začátkem roku, kdy už však řada lidí utratila peníze připravené na výprodeje na internetu,“ dodal Kováčik.

Koncem ledna výprodeje nekončí, probíhat budou na mnoha místech i v únoru. Na konci února pak začnou být aktuální nové kolekce módy a další generace elektroniky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám