Hlavní obsah

Věci s hodnotou do 1000 korun exekutor zabavit nesmí, navrhují poslanci

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Exekutoři někdy zabavují věci, které mají v penězích minimální hodnotu, ale pro dlužníka jsou osobně důležité. Aby se tak nedělo, poslanci se chystají pravidla pro exekutory zpřísnit. Nesměli by tak zabavovat například hračky, rodinná alba či jiné věci v ceně do tisíce korun, informoval ve čtvrtek Radiožurnál.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poslanci chtějí, aby bylo v zákoně jasně stanoveno, které věci nesmí exekutor dlužníkovi zabavit. Na seznamu má být běžné vybavení domácnosti, například postel, stůl, židle, lednička, pračka a také věci s hodnotou nižší než tisíc korun.

„Už nebude možné nalézt soupis, jaký jsem před dlouhou dobou viděl, kde se sepisovalo pexeso a plyšové hračky. Myslím si, že to byly věci, které sloužily spíše k šikaně a psychickému nátlaku na člověka prostřednictvím jeho dětí,“ sdělil Jeroným Tejc z ČSSD.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úpravy zvýší náklady na provedení exekuce

Někdy se také stává, že o majetek přijde jeden z manželů, který o dluzích partnera vůbec nevěděl. Na vrácení peněz musí potom čekat několik měsíců. „Pokud je exekucí postiženo společné jmění manželů, které už ale bylo zúženo, tak se postižený musí domáhat vylučovací žalobou u soudu,“ citoval Radiožurnál mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřinu Hrochovou.

To by se podle poslanců mělo také změnit a exekutoři by si měli zjistit, zda si pár nerozdělil majetek předmanželskou smlouvou. Podle prezidenta exekutorské komory Davida Koncze však taková úprava zvýší náklady na provedení exekuce. Koncz nesouhlasí ani se zavedením tisícikorunové hranice. Tvrdí, že v praxi se budou exekutoři s majiteli předmětů hádat, jakou hodnotu co má.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám