Hlavní obsah

Nižší daň, či výběry? Čas na rozhodnutí v životním pojištění je jen do konce března

Právo, Jakub Svoboda

Životní pojištění prochází od letoška zásadní změnou. Lidé, kteří mají životní pojistku uzavřenou, se musí nejpozději do konce letošního března rozhodnout, zda chtějí mít i nadále možnost našetřené prostředky ze své pojistky vybírat, nebo zda budou raději uplatňovat daňový odpočet.

Foto: Profimedia.cz

Daňová úspora je zajímavá, ale znemožňuje výběr naspořené částky.

Článek

Podle nové legislativy, která platí od ledna, totiž už nebude možné obojí. Pokud si zvolíte variantu nižších daní, můžete si ze základu daně ročně odečíst až 12 tisíc korun ze zaplaceného pojistného.

Pozor na pasivitu

Část pojišťoven již rozeslala klientům dopis, ve kterém automaticky předpokládají právě preferenci daňového odpočtu a operují s tichým souhlasem klienta. Pokud se zákazník rozhodl na dopis nereagovat, stvrdil tím setrvání v režimu uplatňování daňového odpočtu.

To se však podle odborníků nelíbí České národní bance, která bude po pojišťovnách pravděpodobně chtít písemné rozhodnutí klienta.

Pokud klient žádný dopis kvůli životnímu pojištění od pojišťovny zatím neobdržel, dá se očekávat, že ho dostane v následujících týdnech, případně bude vyzván k výslovnému souhlasu s daňovým odpočtem.

Porušení podmínek? Drahý špás

Některé pojišťovny se chystají tuto informaci posílat současně s potvrzením kvůli daňovému odpočtu. „Klienti by si proto měli důkladně rozmyslet, jak chtějí se svým pojištěním do budoucna naložit. Daňová úspora je samozřejmě zajímavá a výhodná, nicméně znemožňuje výběr naspořené částky,“ uvedla daňová poradkyně Jana Melicharová z poradenské skupiny KODAP.

„Pokud by se klient přesto dostal do situace, kdy se rozhodne pro daňový odpočet a později bude nucen okolnostmi část naspořené částky vybrat, dojde tím k porušení podmínek smlouvy. To bude znamenat dodanění částek, které byly za posledních 10 let uplatňované jako odčitatelná položka. Zároveň by došlo ke zdanění měsíčních příspěvků od zaměstnavatele,“ upozornila Melicharová.

Pokud by člověk například v polovině roku 2016 vybral určitou částku ze svého životního pojištění přesto, že měl smlouvu s daňovou úlevou, došlo by k dodatečnému zdanění. Takový poplatník by byl povinen podat daňové přiznání za rok 2016, ve kterém by zdanil příspěvky zaměstnavatele od daně osvobozené a dodanil by částky, o které si snižoval svůj daňový základ, počínaje rokem 2015. „Pravidlo povinnosti dodanění se nevztahuje na období před rokem 2015,“ vysvětlila Kateřina Lhotská, expertka společnosti EY pro pojišťovací sektor.

Současně by byl takový člověk povinen nahlásit zaměstnavateli provedení výběru. „Ten mu nadále může přispívat, ale příspěvek už nebude od daně osvobozený a poplatník už v následujících letech nemůže uplatňovat snižování daňového základu,“ sdělila Právu mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Dodatečný výběr už nestihnete

Přesto, že na rozhodnutí má klient čas do konce března, výběr naspořené částky při zachování možnosti odčitatelných položek byl možný jen do konce roku 2014.

„V praxi to znamená, že pokud se nyní klient rozhodne, že bude nadále daňový odpočet uplatňovat, v tuto chvíli již nemá nárok na jakýkoli výběr z naspořené částky,“ dodala Melicharová.

Podle nedávného průzkumu společnosti Ipsos pro Pojišťovnu České spořitelny má nyní sjednané životní pojištění téměř polovina Čechů.

Z celkového počtu zhruba 6,4 miliónu smluv o životním pojištění jich loni podle České asociace pojišťoven splňovala podmínky pro získání daňové výhody více než polovina.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám