Hlavní obsah

Šli po nepravém. Jmenuje se jako dlužník a má i stejné datum narození

Právo, Jindřich Ginter

Je to pech, když mají dva cizí lidé stejné celé jméno, datum i místo narození. Stává se, že zákon pak dopadne na nepravého. Ukazuje, že systém rodných čísel je pro identifikaci osob nejspolehlivější, i když panuje trend je z veřejných registrů odstraňovat v zájmu ochrany osobních údajů.

Článek

Před několika týdny šedesátiletý Pavel L. z Prahy v šoku zjistil, že mu jeden z exekutorských úřadů ze severních Čech v katastru nemovitostí zablokoval chalupu. Skutečný dlužník byl ale úplně někdo jiný, zcela pro něho cizí člověk, i když má stejné jméno, datum i místo narození.

Exekutorský úřad zprvu nechtěl shodě uvěřit, protože dlužníci se schovávají za příbuzné. Do věci se vložil právník postiženého. Následně exekutorský úřad zjistil, že se nepozornosti dopustila asistentka exekutora.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nechala se zmást shodou jmen, místa i data narození, neprověřila důsledně rodná čísla a zablokovala nemovitost nepravému. Vše se nakonec vyřešilo, plomba v katastru byla zrušena. Exekutor se s poškozeným vypořádal v dobrém, proto neuvádíme bližší podrobnosti. Na podobnou shodu a záměnu při exekuci ovšem už dříve reagoval Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Tatáž chyba několikrát

Na svých stránkách odkazuje na (soudem anonymizovaný) jiný případ opakovaně chybně exekuovaného živnostníka. Jednu exekuci na něho exekutor sice zrušil, poté se ukázalo, že jeho rodné číslo nepatří skutečnému dlužníkovi.

Jenže chyba zůstala v systému exekutora a ten tak omylem vydal další exekuční příkazy opět chybně na někoho jiného.

„Ačkoliv byl exekutor upozorněn na použití nesprávného rodného čísla, v důsledku čehož své exekuční příkazy zrušil, přesto nadále zpracovával nepřesné rodné číslo a vydal exekuční příkaz opět proti subjektu, který nebyl v dané věci povinným,“ shrnuje ÚOOÚ.

Fatální přehmaty

Připomíná, že právě proto, aby nedocházelo k těmto fatálním přehmatům, zasahujícím významně do vlastnického práva, mají exekutoři přístup do informačního systému evidence obyvatel a registru rodných čísel.

Podobnou zkušenost má i advokát František K. z Plzeňska, byť už se stala před několika lety.

Ve zdejším kraji se narodil rovněž právník stejného jména, pravda, o dvacet let mladší.

„Najednou mne začaly nahánět úřady obsílkami, protože mého jmenovce stíhaly pro podvody, a těžko se vysvětlovalo, že já jsem já a on je někdo jiný,“ vzpomíná František K.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám