Hlavní obsah

Mnoho Čechů nezná výhody družstevního bydlení

Právo, svj

Většina Čechů neví, že i v současné době vznikají bytové domy, v nichž je možné koupit si byt formou družstevního bydlení. Mnoho lidí tuto zajímavou alternativu bydlení ani nezná. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost FINEP.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Více než 57 procent dotázaných uvedlo, že neví, že se i dnes staví byty v družstevním vlastnictví,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel developerské společnosti FINEP Tomáš Pardubický.

Hlavní výhodou družstevního bydlení je, že člověk pro jeho získání nemusí složitě prokazovat příjmy ani si nemusí brát hypotéku. Převod členského podílu v družstvu je pak velmi rychlý a jednoduchý.

Členem družstva se člověk stane tak, že uhradí základní členský vklad, jenž se pohybuje v rozmezí 25 až 35 procent celkové ceny bytu – v některých lokalitách to může být třeba jen několik stovek tisíc. Zbytek pak obvykle 20 až 25 let splácí formou nájemného.

Hodně Čechů však ani netuší, jak družstevní bydlení funguje. Informovanější jsou lidé s vyšším vzděláním, mladšího věku, bydlící ve větších městech. O koupi družstevního bytu by uvažovalo jen 23,6 procenta dotázaných, přes 76 procent respondentů uvedlo, že by si takový byt nikdy nekoupilo.

Ještě na přelomu 80. a 90. let tvořily družstevní byty až 40 procent nově postavených panelových domů. Nyní v ČR působí několik stovek bytových družstev, družstevní byty začali v posledních letech opět stavět i někteří developeři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám