Hlavní obsah

Češi se na cestách bojí nemoci, Španělé mají strach z krádeží a Poláci z terorismu

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší strach mají Evropané z toho, že se na svých cestách do ciziny zraní nebo onemocní. V průzkumu agentury YouGov pro ERV Evropskou pojišťovnu a její sesterské společnosti to zmínily více než dvě pětiny lidí. Nejvíc se nemocí bojí Češi, své obavy vyjádřila více než polovina z nich.

Foto: Profimedia.cz

Dejte si pozor na kapsáře! Okradení se v cizině nejvíc bojí Španělé, ale i Poláci či Italové.

Článek

Průzkumu se na počátku léta zúčastnilo 9343 lidí v osmi evropských zemích (Švédsko, Dánsko, Velká Británie, Německo, Polsko, Španělsko, Itálie a Česká republika).

Kapsářů se bojí tři z deseti Čechů

Zdravotní komplikace dali na první místo obav při dovolené kromě Čechů také Němci, Poláci, Italové, Britové, Dánové a Švédi. Španělé se nejvíc bojí, že je na dovolené okradou, obavy z kapsářů vyjádřily dvě pětiny z nich. Z kapsářů a poškození majetku mají velký strach i Poláci (41 procent), Italové (37 procent) a Češi (30 procent).

Obavy z terorismu jsou celkově na třetím místě žebříčku. Největší strach z útoků mají Poláci (31 procent) a Němci (29 procent). Naopak teroristické útoky nechávají v klidu Seveřany. Před teroristy se na dovolené třese jen každý desátý Dán a Švéd.

„Z průzkumu vyplývá, že sedm Evropanů z deseti si pojišťuje léčebné výlohy, v Česku je to dokonce devět cestovatelů z deseti. Nejlépe pojištění jsou na severu Evropy – Švédové, Dánové a Britové,“ komentoval výsledky průzkumu Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Zpožděné lety jsou noční můrou Italů a Britů

Někteří Evropané mají strach i z toho, že na dovolenou odletí pozdě nebo jim zruší let a na letišti stráví hodiny. Zatímco v Česku má z něčeho takového obavy jen každý třináctý Čech (což je nejméně ze všech zemí), v Itálii je to už třetina lidí a ve Velké Británii celkem 30 procent dotázaných.

„Zajímavé je, že Italové i Britové se bojí zrušených a zpožděných letů zhruba stejně, ale jen pětina Italů má toto riziko pojištěno, zatímco u Britů se proti tomu pojistí tři pětiny lidí,“ upozornil Divoký.

Každý šestý Čech se bojí poškození nebo ztráty zavazadel, v Itálii je to každý třetí cestovatel. Zpožděné lety a ztráta zavazadel nechávají naprosto klidnými Dány a Švédy, stejně jako hrozba přírodní katastrofy. Zemětřesení či povodní se obává jen každý osmý Čech. V Německu, Polsku a Španělsku je to každý pátý dotázaný.

Ženy jsou bázlivější než muži

Bez obav odjíždí na dovolenou třetina Švédů a Dánů, z ničeho nemá strach také každý šestý Čech.

„Z průzkumu vyplynulo, že ženy jsou obecně bázlivější než muži. Mladí lidé mají větší obavy z krádeží a poškození majetku, ale pojišťují se méně,“ doplnil Divoký a dodal: „Němci, Španělé, Italové a Poláci na rozdíl od ostatních dobře vědí, co jejich cestovní pojištění kryje.“

Každý desátý Evropan uvedl, že v cizině nikdy nebyl.

Anketa

Z čeho máte největší strach při svých cestách do ciziny?
Ze zdravotních komplikací (úraz, nemoc)
65,5 %
Z okradení
8,3 %
Z teroristického útoku
4 %
Ze zrušení či zpoždění letu
1,1 %
Z poškození či ztráty zavazadel
2,4 %
Z přírodní katastrofy (zemětřesení, povodeň)
1,4 %
Z ničeho
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1187 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám