Hlavní obsah

Finanční poradna: Kolik vám mohou exekutoři vzít z vašeho příjmu

Soudní exekutor či soud, případně i finanční úřad nebo jiný správní úřad (pokud dlužíte na daních nebo platbách za sociální pojištění) má celou škálu možností, jak z dlužníka získat peníze. Nejjednodušší způsob představují srážky ze mzdy či jiného příjmu. Exekuce může být nařízena i na důchod, nemocenskou či podporu v nezaměstnanosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V případě srážky ze mzdy se jedná o čistý příjem, ze kterého je nejprve odečtena tzv. nezabavitelná částka, tedy jakési minimum, které vám musí zbýt. Ta se aktuálně pohybuje ve výši 6189 korun na dlužníka, na každou vyživovanou osobu se k této částce přičítá ještě 1547 korun (nejen na děti, ale i na manželku, i když pracuje a má vlastní příjem).

Zbylá suma, tedy čistá mzda minus nezabavitelná částka, se potom odlišuje podle toho, jestli je vyšší nebo nižší než 9283 korun. Pokud je nižší, dělí se třemi.

V případě, že je na dotyčného uvalena exekuce kvůli přednostním pohledávkám (například neplatí výživné nebo daně), strhávají se dvě třetiny z této částky. Jestliže se jedná o nepřednostní pohledávku, dlužník přijde „pouze“ o jednu třetinu.

Pokud je zbytek čisté mzdy (po odečtení nezabavitelné částky) vyšší než 9283 korun, účetní strhává ze mzdy celý tento přebytek plus jednu nebo dvě třetiny z 9238 korun.

Jak je to v praxi

Pojďme se podívat na konkrétní případ. Na pana Nováka byla uvalena exekuce. Jeho čistý příjem činí 15 tisíc korun, je svobodný a bezdětný. Od této částky odečteme nezabavitelnou částku 6189 korun a dostaneme 8811 korun. Po vydělení třemi je výsledek 2937 korun.

V případě nepřednostní pohledávky by byla panu Novákovi každý měsíc strhávána částka 2937 korun, v případě přednostní pak 5874 korun (2937 x 2).

Pan Dvořák je také v exekuci, jeho čistý příjem činí 30 tisíc korun měsíčně, má ženu a dítě. Od jeho čistého příjmu odečteme 6189 korun a 3094 korun (1574 x 2 za manželku a dítě) a dostaneme částku 20 717 korun. Z té odečteme 9283 korun, výsledek je 11 434 korun.

V případě nepřednostní pohledávky mu bude strháváno 14 528 korun (11 434 Kč + 3094 korun, což je třetina z 9283 korun), v případě přednostní 17 622 korun (11 434 korun + 6188 korun neboli dvě třetiny z 9283 korun).

Exekuce z peněz uložených na účtu

Jestliže máte uložené peníze v některé z tuzemských bank, je dost pravděpodobné, že vám exekutor nechá obstavit i bankovní účet. Dokonce může ze zákona zablokovat všechny peníze na účtu, takže se může stát, že se v okamžiku, kdy je exekuční usnesení bance doručeno, ocitnete zcela bez peněz. Pouze si budete moci vybrat částku ve výši dvojnásobku životního minima.

A pozor, exekutor může zablokovat i účet vašeho manžela či manželky i v případě, že proti nim exekuce vedena není.

Exekuce na movitý a nemovitý majetek

Pokud nemáte žádné (nebo jen velmi nízké) příjmy ani peníze na účtu, přichází na řadu váš ostatní majetek. Může se stát, že se exekutor jednoho dne objeví u vás doma, případně přijde i ve vaší nepřítomnosti, aby si udělal soupis všech věcí, které lze zabavit.

Nemůže si vzít pouze ty předměty, které slouží k uspokojování základních potřeb rodiny, k plnění pracovních úkolů nebo věci, jejichž prodej by byl nemorální. Tedy například vám musí ponechat běžné oblečení, snubní prstýnky, psa nebo věci, které nezbytně nutně potřebujete k podnikání. V určitých případech vám exekutor rovnou zabaví celý byt nebo dům, který je ve vašem vlastnictví.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z Sfinance.cz.

Na mého partnera (nejsme manželé) byla uvalena exekuce a exekutor „zabavil“ i můj majetek, tedy televizi a počítač. Co s tím mám dělat?
Ačkoliv pochybil exekutor, vy budete muset doložit, že televize a počítač jsou skutečně vaše. Zkuste tedy najít fakturu, případně jiný doklad, kterým doložíte, že jde o váš majetek. Jestliže už se tyto vaše věci ocitly na soupisu zabaveného majetku, můžete podat do třiceti dnů žádost o vyškrtnutí dané věci. Jestliže vám exekutor nevyhoví, budete muset podat žalobu na vyloučení věci k soudu, který exekuci nařídil. Opět ve lhůtě třiceti dní.
Byla na mě uvalena exekuce ze mzdy kvůli starému dluhu na sociálním a zdravotním pojištění. Nejsem však v dobré životní situaci, můj příjem činí průměrně pouze 8500 korun čistého měsíčně. Zaměstnavatel mi z této částky sráží téměř 2500 korun, ale já z 6 tisíc korun prostě nevyžiju. Co mám dělat?
Při příjmu 8500 korun by měly vaše srážky činit pouze 1540 korun (v případě, že jste svobodný a bezdětný a je na vás uvalena exekuce kvůli přednostní pohledávce). Měl byste na tuto chybu upozornit svého zaměstnavatele. Pokud z nějakého důvodu odmítne tuto chybu připustit a napravit, kontaktujte exekutora, který exekuci nařídil, a pokud by to nestačilo, obraťte se na exekuční soud.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám