Hlavní obsah

Neznalost limitů a výjimek v cestovním pojištění se může vymstít

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní pojištění v sobě skrývá různé nástrahy, kterých si člověk při jeho sjednávání nemusí všimnout. Většina lidí se před cestou do ciziny například nezamýšlí nad výší plnění léčebných výloh. Snadno se přitom mohou dostat do situací, kdy přijdou o statisíce korun. Například když někomu jinému způsobí škodu nebo budou potřebovat lékařskou pomoc nad rámec plnění – třeba při infarktu.

Foto: Profimedia.cz

Důležité je také informovat se, co která pojišťovna řadí mezi rizikové sporty.

Článek

Pokud není výše plnění léčebných výloh dostatečná, nevyhnete se doplatku za lékařské služby.

„Za ošetření nejčastějšího dovolenkového úrazu, tedy zlomeninu končetiny, zaplatíte v evropských zemích kolem sta tisíc korun, v Americe dokonce pětkrát více,“ konstatovala specialistka finančně poradenské společnosti DataLife Martina Kafková.

Mnohonásobně vyšší je však podle ní částka například za pomoc při infarktu, může se vyšplhat až k miliónu korun.

Česká asociace pojišťoven proto podle Kafkové doporučuje pro pojištění léčebných výloh minimální limity plnění 1 250 000 Kč, pro odpovědnost za škodu na zdraví milión korun a pro odpovědnost na majetku půl miliónu Kč.

Soukromou kliniku pojišťovna proplatit nemusí 

U některých pojišťoven se navíc můžete setkat s pravidlem, že vám proplatí ošetření a léčbu jen ve veřejných nemocnicích, ne soukromých. Důležité je také informovat se, co která pojišťovna řadí mezi rizikové sporty, na které je třeba se připojistit. Pro některé to může být i potápění s instruktorem či vodní lyžování.

Bez pojištění léčebných výloh a pojištění odpovědnosti za škodu se na zahraniční dovolenou nebo služební cestu rozhodně nevydávejte, radí odborníci. Podle druhu cesty se ovšem může vyplatit pojistit si například i ztrátu či krádež zavazadel, letenek nebo dokladů.

U pojišťovny ale uspějete jen v případě, když prokážete, že zloděj musel překonat nějakou překážku. „Pokud přijdete o tašku, kterou jste nechali byť jen na chvíli ležet na lavičce, s žádostí o náhradu škody neuspějete,“ dodala Kafková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám