Hlavní obsah

Podvodníci zneužívají osobní údaje nic netušících lidí

Právo, Jindřich Ginter

Podvodníci zneužívají osobní údaje nic netušících lidí k tomu, aby na ně kasírovali peníze z pojistek či úvěrů. Pojistných a úvěrových podvodů, při nichž je zneužito osobních dat jiných osob, přitom v Česku přibývá. Loni policie šetřila přes pět tisíc úvěrových a pojistných podvodů za dvě miliardy. Ve srovnání s rokem 2010 je to nárůst o více než miliardu korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Koncem dubna stane před soudem čtyřicetiletá žena z Ostravska, která zneužila údaje jiných osob a jejich jménem kasírovala odškodnění za pojistné události. Policie a detektivové pojišťoven Generali a Kooperativa zjistili, že si tak přišla na 800 tisíc korun.

„Žena jménem svých obětí nahlásila celkem 33 událostí. Ve zfalšovaných hlášeních opakovaně vykazovala, že výpadek energie po bouřce zničil počítače, televize a další elektroniku,“ sdělil Právu Jiří Cívka z Generali. Další notebooky měly padnout za oběť nešikům, kteří zavadili o napájecí kabel či šňůru od myši a na přístroj zvrhli sklenici limonády nebo jej rovnou shodili na zem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobná hlášení se v letech 2011 až 2013 scházela u pojišťovny Generali a také u Kooperativy. Pokaždé však šlo o jinou pojistnou smlouvu, sjednanou jiným pojistníkem. Většina údajných škod byla skutečně proplacena. Na základě indicií od detektivů pojišťoven se ale policii podařilo vystopovat u každého z těchto lidí nějaké pojítko s obžalovanou.

Fiktivní pojistky

Neváhala zneužít osobních údajů svého otce nebo nájemníka, kterému na několik měsíců pronajala svůj byt. Vše prasklo, když přišel vymáhací dopis „Zneužila i osobní údaje získané od manželského páru, kterému zprostředkovala koupi zájezdu,“ uvedl Cívka.

Tato podvodnice není zdaleka jediná. Letos v lednu stanula před soudem pojišťovací makléřka Jana Veselá za to, že sjednala stovky nových pojistek na jména a další osobní údaje nic netušících lidí a kasírovala za ně provize. Vše prasklo, když jednomu z poškozených přišel vymáhací dopis za dlužné pojistné.

Princip byl podobný jako u 45letého muže z Třebíče, který od října 2010 do září 2011 vylákal z pojišťoven provize, když jako zprostředkovatel sepsal fiktivní pojistné smlouvy nebo návrhy na uzavření pojistných smluv. Přišel si na 200 tisíc korun. Policie si ho vzala do parády předloni.

Tyto podvody se však dějí dál. Právo před časem kontaktoval čtenář z Teplic, který poukázal na to, že jeho nevlastní dceři přišel vymáhací dopis za povinné ručení, přičemž někdo musel na její jméno toto pojištění podvodně sjednat, protože o ničem takovém neví, a že to jde oznámit policii.

Zdrojem příbuzní, ale i sociální sítě

V policejních hlášeních se to zneužitím osobních údajů například pro vylákání rychlých půjček jen hemží. Zdrojem dat jsou obvykle příbuzní, kamarádi, ale také sociální sítě.

Například loni praskl podvod na 37letého muže ze Zdemyslic, který pracoval jako prodejce půjček.

„Jménem dvou žen ve věku 38 a 48 let uzavřel tento muž bez jejich vědomí smlouvy o půjčce ve společnosti, kde pracoval, ve výši 70 tisíc korun. Osobní údaje obou dam měl k dispozici z předchozích smluv o půjčce. Získané finanční prostředky pak použil pro svoji potřebu,“ informovala Ivana Telekešová z plzeňského policejního ředitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám