Hlavní obsah

Levnější elektřina? Češi tomu nevěří, kupují úsporné spotřebiče

Právo, Martin Procházka

Většina Čechů nevěří, že by elektřina mohla být v následujících deseti letech levnější. Více než polovina z nich se domnívá, že za ni naopak zaplatí víc. Tomu, že za deset let bude elektřina levnější než dnes, věří pouze desetina dotázaných. Pro snížení výdajů za elektřinu pak chtějí Češi především investovat do energetických úspor, případně zvažují změnu svého dodavatele. Vyplývá to z průzkumu Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

Foto: Milan Malíček, Právo

Víc než dvě třetiny Čechů by podle průzkumu v první řadě investovaly do energetických úspor, jako je zateplení či větší využití úsporných spotřebičů.

Článek

„Přestože jsme v současnosti svědky jednoho z největších poklesů cen elektřiny, lidé ve většině nevěří, že jde o dlouhodobý trend. Domnívají se, že se jedná pouze o dočasný výkyv a že v následujících letech ceny elektřiny opět porostou, a to ­výrazně. Také podle našeho názoru se dá očekávat, že ceny elektřiny spíše porostou,“ komentoval výsledek průzkumu Václav Derfl, předseda výkonné rady ANDE ze společnosti Centropol Energy.

Investice do zateplení

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že lidé jsou ochotni pro snížení svých účtů za elektřinu něco udělat. Více než dvě třetiny z dotázaných by v první řadě investovalo do energetických úspor, jako je zateplení či větší využití úsporných spotřebičů. Následovala by změna dodavatele energií, což zvolilo téměř 50 procent dotázaných.

Více než čtvrtina respondentů by spotřebovávala méně energií a téměř každý desátý by se odstěhoval do menšího bytu či domu.

„Je zajímavé vidět, že je stále změna dodavatele lidmi vnímána jako jedna z dvou hlavních cest pro snížení výdajů za energie. Svědčí to o tom, že liberalizace trhu s energiemi splnila svůj účel,“ dodal Karel Sajvera ze společnosti Akcenta Energie.

Ideální cena

2 až 4 Kč za kWh

Průzkum se rovněž dotazoval na to, jaká by byla v současné době ideální cena za kilowatt­hodinu elektřiny.

Zhruba 85 procent dotázaných by nejraději platilo mezi dvěma a čtyřmi korunami za kilowatthodinu.

Přibližně třetina dotázaných potom považuje za ideální cenu tři koruny za kilowatthodinu elektrické energie.

„V současné době české domácnosti platí v nejčastěji využívaném tarifu D02d zhruba 4,50 koruny za kilowatthodinu. Z jejich pohledu by tak měla být elektřina zhruba o třetinu levnější. To je ale z dlouhodobého hlediska velmi málo pravděpodobné,“ doplnil Radek Kupka ze společnosti Global Energy.

Porovnejte si ceny elektřiny a ceny plynu jednotlivých dodavatelů.

Anketa

Věříte, že bude v následujícím desetiletí elektřina levnější?
Ano
9,2 %
Ne
90,8 %
Celkem hlasovalo 2729 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám