Hlavní obsah

Jediný podpis na směnce stačí na zničení celého života

Právo, Josef Koukal

Směnečné podvody se stávají obrovským byznysem. Stačí jeden neuvážený podpis na bílém listě a neopatrný majitel může za pár měsíců zjistit, že přišel o střechu nad hlavou. Směnkou v hodnotě miliónů korun se totiž může opravdu stát i obyčejný papír, obnáší-li příslušný podpis.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vůbec si nejsem vědoma, že bych něco podepsala,“ říká 38letá žena ze středních Čech. U Okresního soudu pro Prahu-východ nedávno prohrála spor o pravost směnky, kterou jí ke spolupodpisu podstrčil před lety bývalý manžel.

O dva roky starší podnikatel si od obchodních partnerů půjčil jedenáct miliónů korun na nákup zboží a zaručil se jim směnkou s podpisem svým i manželky.

„Myslela jsem, že jde o falzifikát, ale možná mi skutečně podstrčil k podpisu nějaký papír, o němž jsem neměla tušení,“ podotkla žena.

Exmanžel dluhy nesplácel, a přestože jsou již několik let rozvedeni, obchodníci po ní dnes vymáhají polovinu částky, z níž nikdy neviděla jedinou korunu. Ani prodej veškerého majetku včetně rodinného domu přitom dluh nepokryje a ženě, která pečuje o společného syna, hrozí osobní bankrot.

Policie varuje před neopatrností všechny potenciální další oběti. „Každý by se měl vždy podrobně seznámit s jakoukoliv písemností, kterou podepisuje, a zároveň se přesvědčit, že je jeho podpis pod tím textem, který se týká výhradně předmětné věci,“ varuje mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Pozor na podpis prázdného papíru

Nebezpečné je podle něj hlavně podepisování jakýchkoli prázdných listů papíru, a to i známým nebo příbuzným, neboť tyto papíry pak mohou být zneužity doslova k čemukoliv.

„Směnka může mít podobu formuláře, ale může být vypracována i jednoduše na obyčejném papíře rukou, bude-li nadepsaná jako směnka či směnečný doklad a obsahovat všechna potřebná nacionále dlužníka a věřitele,“ řekl Právu Hulan.

Podobných podvodů řešili jeho kolegové z pražské policejní správy od poloviny loňského roku řadu. Některé se podařilo objasnit a zabránit tak mnohamiliónovým škodám.

„V průběhu loňského roku zjistili a následně řešili kriminalisté prvního oddělení hospodářské kriminality krajského ředitelství pražské policie krom jiných i devět případů podvodů, kterých se dopustilo nebo mělo dopustit hned deset různých pachatelů,“ uvedl Hulan. Kdyby se podvody podařilo pachatelům dotáhnout do konce, vznikla by poškozeným škoda za 55 miliónů korun.

Rekordman chtěl 36 miliónů

Rekordmanem co do počtu falšovaných směnek se stal 45letý muž, který si lstí vyžádal od poškozených originály podpisů na prázdné papíry a na ty pak doplnil potřebné náležitosti.

„Tato falza následně prodal třetím osobám, které jejich vymáhání mohly poté uplatnit u soudu,“ podotkl Hulan.

Policisté u muže zajistili pět padělaných směnek z roku 2007, vystavených na celkovou částku 33 miliónů korun, které už stačil prodat. Další padělky za několik miliónů měl teprve připravené a kriminalisté je našli při domovní prohlídce v jeho bytě.

Delikvent se ale nespecializoval jen na falšování směnek a podle kriminalistů vykazoval značnou vynalézavost i v jiných směrech. „V jednom případě připravil poškozeného o několik miliónů tím způsobem, že ho přiměl založit si spořicí účet, který bude pro poškozeného sám obviněný spravovat a obhospodařovat,“ uvedl Hulan.

„Že svým několikaletým spořením nemalých částek vlastně sponzoroval blahobytný život obviněného, se dozvěděl až od policie,“ dodal mluvčí. Celkovou škodu, kterou se obviněný pokoušel způsobit, vyčíslila policie na 36 miliónů korun.

Policie muže obvinila z trestných činů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku ve stadiu pokusu a podvodu. Hrozí mu až deset let vězení.

Anketa

Podepsali byste někdy na něčí žádost prázdný papír?
Nikdy
87,8 %
Jedině omylem
9,9 %
Klidně, jednám pouze s lidmi, kterým věřím
2,3 %
Celkem hlasovalo 5058 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám