Hlavní obsah

Drahé potraviny zahánějí Čechy k plotnám

Právo, Jiří Vavroň

Aby ušetřili, přestávají lidé v Česku chodit na jídlo do restaurací a fastfoodů a stále více vaří doma. Polovina z nich si nosí oběd i do zaměstnání, potvrdil nedávný průzkum společnosti Profesia. Vaření doma je totiž nejlevnější způsob stravování.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Lidé si sami mohou ovlivnit nejen množství, druh a kvalitu zakoupených surovin, ale i to, co si uvaří. Češi tak reagují na zdražení potravin, které odstartovala loni v listopadu centrální banka intervencemi na oslabení koruny. Navíc při jednom vaření si připraví jídlo i třeba na další den,“ potvrdil Právu finanční poradce František Macháček.

Při napjatých rodinných rozpočtech tak podle něj vařením doma mohou výrazně ušetřit. Jen za nákup potravin už vydáváme přes 20 procent našich čistých měsíčních výdajů.

Na obědy chodí méně lidí, potvrzují majitelé restaurací. Pokles zájmu zaznamenaly i fastfoody.

Ano, začínáme vařit doma, přiznává stále více rodin. Je to levnější, zajistíte rodině oběd, zbude na večeři a koneckonců je to i levnější než kupovat studené večeře, když houska vyjde na dvě až čtyři koruny.

Lidé vědí, co jedí

Zanedbatelné není ani zdravotní hledisko. Roste totiž počet lidí, kteří začali častěji vařit i proto, že prostě chtějí vědět, z jakých surovin se jejich jídlo skládá. „Pokud si sama uvařím, vím, co jím,“ řekla Právu čtyřicetiletá ekonomka Martina, kterou vystrašily nedávné aféry s chemikáliemi v potravinách či aféry s nekvalitním masem.

Rozhodně jsou lepší doma pečená kuřecí prsa než stále do kolečka kupované salámy a housky či instantní potraviny plné solí, shodují se nutriční terapeuti.

„Slušné brambory poznám, vejce podle barvy taky, maso mohu vybrat levné, ale také kvalitní,“ potvrdil Právu osmačtyřicetiletý projektant Karel, pro něhož vaření pro rodinu je nejen ekonomickou nutností, ale navíc ho i baví.

Výhodou je, že většina Češek, ale i Čechů umí vařit. Znalost vaření má v Česku svoji tradici. „Uvařit velkou nabídku jídel umí v Česku 73 procent žen a 16 procent mužů,“ uvádí Centrum pro výzkum veřejného mínění.

V polovině tuzemských domácností se vaří prakticky každý den. Několikrát měsíčně či méně se vaří pouze v osmi procentech domácností.

Při vyslovení tradiční české jídlo si osmdesát procent populace automaticky vybaví vepřovou, knedlík a zelí, svíčkovou (45 procent), vepřový řízek (23 procent) či guláš (18 procent) nebo ovocné tvarohové knedlíky a buchty.

Kuchařky v Česku patří automaticky mezi knižní bestsellery. Z kuchařek se nejen učíme vařit, ale také hledáme inspiraci. Na 61 procent dotázaných má doma nikoli jednu, ale minimálně pět kuchařských knih. I pořady o vaření patří v Česku trvale k nejsledovanějším televizním pořadům.

Reklama

Výběr článků

Načítám