Hlavní obsah

Češi mají o investování málo informací. Zbytečně se připravují o zisk

Novinky, Barbora Buřínská

Češi při rozhodování o různých možnostech investování a zhodnocení peněz dají nejčastěji na rady osobních bankéřů či na doporučení příbuzných a přátel. Vyplývá to z on-line průzkumu Citibank, který mezi dospělou populací realizovala agentura Ipsos. Ten také ukázal, že lidé mají o možnostech investování často zkreslené představy i neúplné informace.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zajímavé zhodnocení vám mohou přinést i investice v řádu stovek korun.

Článek

Více než třetina lidí (36 procent) získává informace o tom, jak a kam investovat své peníze, od osobních bankéřů. Na jejich doporučení podle průzkumu spoléhají více ženy. S osobním bankéřem se o svých investicích radí více než dvě pětiny (45 procent) pravidelně investujících žen.

Reklamy bank Čechy neinspirují

Na zkušenosti a doporučení svých známých dá téměř čtvrtina lidí a více než pětina investorů hledá tipy na investiční příležitosti v médiích. Muži média jako zdroj inspirace využívají dokonce více než dvakrát častěji než ženy.

Na reklamní sdělení finančních institucí dá pouhých osm procent českých investorů.

S osobním bankéřem ano, ale raději jinde než v bance

Banka je nejčastěji místem, kde investoři řeší osobně své konkrétní možnosti zhodnocení peněz, uvedly to dvě pětiny z nich. Téměř každý sedmý investor (15 procent) se schází s bankéřem, avšak mimo pobočku banky. Další třetina lidí již investuje prostřednictvím internetového bankovnictví.

Nicméně každý desátý dotázaný není spokojen s dosavadním způsobem a formou řešení svých investic. Lidé by upřednostňovali raději jiné místo než bankovní pobočku, přičemž téměř polovina těchto respondentů uvádí, že jim v současnosti banka jinou, pro ně vyhovující možnost, nenabízí.

Investovat můžete už s pár stokorunami

Nedostatek informací i zkreslené představy o možnostech investování se podepisují na tom, že lidé v této oblasti tápou. Pětina respondentů uvedla, že své peníze neinvestuje, protože o dostupných možnostech investování má málo potřebných informací. Deset procent lidí neinvestuje, protože se obává rizika možné ztráty investovaných peněz.

Neúplné či zkreslené informace mají Češi také v souvislosti s částkou potřebnou k investování. Více než pětina z nich se domnívá, že minimální výše peněz nutných pro investování je 300 tisíc korun a pět procent lidí uvedlo dokonce částku milión korun a více.

„Tyto výsledky potvrzují, že mnoho Čechů stále nemá o investování a jeho možnostech dostatečné a korektní informace, i proto je mnoho lidí v investicích zbytečně příliš zdrženlivých,“ doplňuje k průzkumu Veronika Špaňárová ze Citibank a dodává: „Vhodně diverzifikované portfolio sestavené s pomocí investičního bankéře může lidem přinést často velmi zajímavé výnosy.” Investovat můžete například již od částky 500 korun měsíčně.

Anketa

Kde, případně u koho, hledáte informace o možnostech investování?
Radím se s osobním bankéřem.
14,8 %
Dám na rady a doporučení přátel.
2,9 %
Hledám informace a tipy v médiích.
20,2 %
Čerpám z reklam finančních institucí.
0,8 %
Nikde, nemám volné peníze, které bych mohl/a investovat.
61,3 %
Celkem hlasovalo 1179 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám