Hlavní obsah

Zkaženou dovolenou můžete reklamovat nejpozději do tří měsíců od návratu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Fotky z katalogu a informace od cestovní kanceláře vás nalákaly na skvělou dovolenou. Ovšem služby, které vám slíbili, byly těm skutečným na hony vzdáleny. Alespoň částečnou kompenzaci za zkažený zážitek můžete získat reklamací nepovedeného zájezdu. Zbytečně to neodkládejte, uplatnit ji musíte nejpozději do tří měsíců od skončení zájezdu.

Foto: Profimedia.cz

Než cestovní smlouvu podepíšete, celou si ji pečlivě pročtěte.

Článek

Před odjezdem na dovolenou s vámi cestovní kancelář uzavře cestovní smlouvu. Cestovka pak pochopitelně odpovídá za to, že zájezd bude v souladu se všemi podmínkami, které jsou ve smlouvě obsaženy.

Prošvihnete-li lhůtu 3 měsíce, máte smůlu

Podle časopisu pro spotřebitele dTest se v případě, že nebudete s čímkoliv během zájezdu spokojeni, můžete vždy obrátit přímo na cestovní kancelář, se kterou máte podepsanou cestovní smlouvu. „Právo je potřeba uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději do tří měsíců od skončení zájezdu,” upřesnil Lukáš Zelený, vedoucí právní poradny dTestu. Pokud bylo uzavření cestovní smlouvy zprostředkováno jinou cestovní kanceláří či agenturou, můžete právo ve stejné lhůtě uplatňovat i zde.

Lhůtu tři měsíce máte i v případě, pokud se zájezd nakonec nekonal. Začíná běžet ode dne, kdy měl být zájezd ukončen. Lhůtu si pečlivě hlídejte, protože po jejím uplynutí právo na reklamaci zaniká.

Právníci z dTestu upozorňují i na to, že před odjezdem na dovolenou je třeba si ohlídat, aby všechny důležité závazky ze strany cestovní kanceláře byly do cestovní smlouvy začleněny. Rozhodně se nespoléhejte na to, co vám prodejce slíbí ústně. „Doporučujeme nespoléhat se jen na sliby pracovníků cestovní kanceláře. Pokud nemají totéž zákazníci napsané ve smlouvě, služba poskytnuta být může, ale nárok na ni těžko prokážou,“ doplnil Zelený.

Všechny nedostatky zdokumentujte

Bude-li vaše reklamace oprávněná, máte nárok na poskytnutí slevy z ceny zájezdu. Výše slevy pak závisí na tom, co všechno ve skutečnosti neodpovídalo nabídce cestovní kanceláře. Jako vodítko pro její určení slouží v řadě vyspělých zemí takzvaná frankfurtská tabulka slev - sazebník, kde jsou vedeny různé druhy nedostatků, se kterými se může klient během zájezdu setkat, a k nim je uveden způsob výpočtu náhrady za příslušné nedostatky.

Aby byla vaše reklamace úspěšná, musíte všechny nedostatky nějakým způsobem doložit či prokázat. Nejjednodušší bude, když vše, co budete cestovní kanceláři vytýkat, nafotíte. Také na ně upozorněte cestovního delegáta či průvodce. Pokud nebude schopen ihned na místě zjednat nápravu, požadujte po něm písemné potvrzení situace odlišné od uzavřené cestovní smlouvy. Pomoci by vám mohlo i svědectví dalších účastníků zájezdu.

Lidé si cestovní smlouvy mnohdy ani nepřečtou

dTest upozorňuje ještě na jednu zásadní skutečnost, která by lidem chystajícím se na dovolenou mohla ušetřit mnohé nepříjemnosti. Zákazníci totiž běžně podepisují cestovní smlouvy, aniž by si důkladně přečetli obchodní podmínky.

Kdyby je totiž pozorně četli, nedohadovali by se v průběhu dovolené či po ní s cestovní kanceláří, že například strava typu all inclusive byla vymezena jen na určité hodiny, třílůžkový pokoj byl pouze pokojem dvoulůžkovým s přistýlkou v podobě palandy, případně že klimatizace nefungovala, neboť obchodní podmínky připouštěly její fungování jen v určitých měsících.

„Klienti by si jistě v mnoha případech rozmysleli, zda chtějí dovolenou s různými nepraktickými omezeními podstoupit, často ovšem podepisují smlouvy bez čtení příloh a vzápětí jsou zklamáni,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Stěžovat si na něco, co zákazník sám potvrdil svým podpisem, je podle Zeleného ovšem velmi problematické. „Pokud se nejedná o vysloveně nezákonné ustanovení obchodních podmínek, zbývá pak už jen spolehnout se na dobrou vůli delegátů, kteří mohou zákazníkům zajistit vyšší komfort,“ doplnil Zelený.

Anketa

Reklamovali jste už někdy u cestovní kanceláře zkaženou dovolenou?
Ano
15,3 %
Ne
84,7 %
Celkem hlasovalo 8065 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám