Hlavní obsah

Nová lednička ušetří víc než změna dodavatele

Právo, Martin Procházka

Ceny elektřiny rostou a lidé se ve snaze co nejvíce ušetřit snaží tuto situaci nejčastěji řešit změnou dodavatele. Většina domácností by ale ušetřila mnohem více jen tím, kdyby si pořídila úspornější elektrospotřebiče.

Foto: Profimedia.cz

Nová lednice může pomoci ušetřit. Ilustrační foto

Článek

Největší rozdíl je znát u větších spotřebičů, hlavně u ledniček. Stará lednice s třídou spotřeby C, která je v provozu nepřetržitě, může mít spotřebu kolem 3 kilowatthodin denně, což při průměrné ceně kolem 6 Kč za kilowatthodinu představuje i 18 korun za den.

„Roční provoz takové lednice vyjde asi na 6400 Kč. Proti tomu náklady na provoz nízkoenergetické lednice třídy A se spotřebou kolem 0,4 kilowatthodiny denně činí jen něco přes dvě koruny a roční provozní náklad je 840 Kč. Rozdíl ve spotřebě v tomto případě může dosáhnout 5500 Kč za rok,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Jan Pavlů.

Úspora v tisících korun ročně

Pokud takovou ledničku koupíte za 10 tisíc korun, investice se vrátí za 2 roky, a po zbytek životnosti lednice uspoříte každý rok zmíněných 5500 Kč, což je podstatně více, než kdybyste při průměrné spotřebě elektřiny v bytě měnili dodavatele. Ale úspora je ve skutečnosti ještě větší, protože s rostoucími cenami elektřiny se při nižší spotřebě každý rok ušetří ještě více.

Mnoho peněz lze ušetřit i správným nastavením teploty v ledničce. Pro běžný provoz stačí, aby teplota uvnitř dosahovala 6 stupňů Celsia. Už při snížení teploty na tři stupně stoupne spotřeba o 15 procent. Odběr energie rovněž výrazně zvyšuje námraza. Pokud je silnější než 3 milimetry, stoupá spotřeba ledničky o 75 procent, odmrazovat se tedy skutečně vyplatí. Uspořit peníze za elektřinu můžete i nákupem šetrnější pračky nebo myčky.

Spotřeba roste

Celková spotřeba elektřiny je na vzestupu. Zatímco v roce 1991 byla průměrná spotřeba elektrické energie na jednoho obyvatele 4822 kWh, do roku 2010 se vyšplhala o 800 kWh výš.

„Růst spotřeby v domácnostech můžeme odůvodnit stále ještě rozšířeným využíváním starších neefektivních spotřebičů. Například 90 procent domácností má ledničku starší tří let. A často ji lidé mění třeba až po patnácti letech,“ uvedl Martin Koutný ze serveru Snižujeme.cz. Vyšší spotřebu podle něho způsobuje i rostoucí množství využívaných spotřebičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám