Hlavní obsah

Češi si půjčují na bydlení a studium, na dovolenou už méně

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se nejpozitivněji staví k půjčkám na bydlení. Přijatelné jsou pro 85 procent české populace, vloni je však akceptovalo 91 procent lidí. Naopak silnou nechuť Češi pociťují k půjčkám na dovolenou, nepřijatelné jsou pro 88 procent obyvatel. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Profimedia.cz

Pro naprostou většinu lidí jsou nejpřijatelnější půjčky na bydlení.

Článek

Více než tisíc obyvatel České republiky se v průzkumu Naše společnost vyjádřilo jak k zadlužování běžných lidí v různých oblastech, tak k vytváření finančních rezerv na nečekané výdaje a obtížím při splácení půjček. Průzkum proběhl v polovině ledna 2013.

Vedle půjček na bydlení jsou Češi vstřícnější i k půjčkám na podnikání a na studium. Přijatelné jsou pro 65 procent, respektive 64 procent české populace. Ambivalentní vztah mají ale lidé k půjčkám na spotřební zboží a na auto. Polovina populace je považuje za přijatelné a druhá polovina naopak za nepřijatelné. Na nejnižší příčce přijatelnosti jsou půjčky na dovolenou. I tak k nim každý desátý člověk zaujímá vstřícný postoj.

Přijatelnost či nepřijatelnost půjček na různé účely (v procentech)
Účel půjčkyrok 2012 přijatelné / nepřijatelnérok 2013 přijatelné / nepřijatelné
na bydlení91 / 885 / 14
na podnikání69 / 2465 / 28
na studium64 / 3064 / 33
na spotřební zboží (pračka, lednička, televize, nábytek)55 / 4449 / 49
na auto53 / 4549 / 48
na dovolenou12 / 8610 / 88
Zdroj: průzkum CVVM, leden 2013, dotázáno 1032 obyvatel ČR starších 15 let

Starší lidé jsou k půjčkám negativnější

Pro starší populaci, především lidi nad 60 let věku, jsou půjčky napříč všemi sledovanými oblastmi o něco méně přijatelné. Naopak mladší ročníky (lidé do třiceti let) jsou k půjčkám vstřícnější. Týká se to především půjček na vzdělání, bydlení a auto.

Průzkum zaznamenal i rozdíl u půjček na studium - mnohem více je akceptují lidé s vyšším vzděláním a s deklarovanou vyšší životní úrovní. Například lidé s dobrou životní úrovní jsou vstřícní k půjčkám na vzdělání v 71 procentech případů, lidé se špatnou životní úrovní v 53 procentech.

Finanční rezerva je pro Čechy velmi důležitá

Téměř každý Čech starší 15 let (96 procent) si uvědomuje důležitost vytváření finanční rezervy na nečekané výdaje. Pro téměř sedm lidí z deseti (67 procent) je rezerva rozhodně důležitá, za spíše důležitou ji považuje 29 procent Čechů.

Rozhodně důležité je vytváření finanční rezervy častější pro lidi s dobrou životní úrovní a s vyšším vzděláním.

Během posledních let se postoj lidí k důležitosti vytváření finanční rezervy výrazně nemění (například v roce 2012 bylo důležité pro 95 procent lidí, a naopak nedůležité pro čtyři procenta lidí).

Pro šest z deseti zadlužených je splácení obtížné

Nějakou půjčku v současnosti splácí polovina domácností. Pro dvě pětiny (41 procent) z nich je splácení snadné, přičemž ale jen minimum lidí (čtyři procenta) své závazky plní velmi snadno.

Téměř šest z deseti zadlužených lidí (58 procent) označilo splácení svých stávajících půjček za obtížné. Z toho necelá pětina (17 procent) je subjektivně pociťuje jako velmi obtížné.

Splácení je snadné častěji pro lidi s dobrou životní úrovní a s vyšším vzděláním, tedy s maturitou nebo vysokou školou. V porovnání s lety minulými nedošlo u hodnocení snadnosti splácení půjček k žádným výraznějším změnám (například v roce 2011 bylo snadné pro 44 procent zadlužených, a naopak nesnadné pro 54 procent).

Anketa

Která z půjček je pro vás nejpřijatelnější?
Půjčka na bydlení
82,9 %
Půjčka na podnikání
4,5 %
Půjčka na studium
5,7 %
Půjčka na spotřební zboží
1,6 %
Půjčka na auto
3,3 %
Půjčka na dovolenou
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8787 čtenářů.

Reklama

Související články

Problémy s penězi má třetina domácností

Třetina tuzemských domácností se v loňském roce ocitla v obtížné finanční situaci. Naopak poměrně dobře finančně zajištěna je podle vlastního vyjádření zhruba...

Půjčka přes kreditku může přijít draho

Nesporně největší výhodou kreditních karet je možnost půjčit si od banky peníze zdarma. Podmínkou ale je uhradit dluh ještě v takzvaném bezúročném období,...

Výběr článků

Načítám