Hlavní obsah

Zájem o hypotéky je rekordní

Právo, Jindřich Ginter

Nízká úroková sazba u hypoték a propad cen nemovitostí lákají lidi k jejich nákupu. Loni si od bank půjčili 123 miliard korun, což je celkově druhá nejvyšší výpůjčka na pořízení bydlení v české historii. Vzrostl nejen objem hypoték, ale i počet nových klientů. A trend pokračuje.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Největší zájem je o menší byty ve městech.

Článek

Banky očekávají, že letos poskytnou klientům hypotéky v objemu kolem sto miliard korun. „V kontextu ekonomického vývoje je to mimořádný výsledek. Klíčové byly stabilní ceny nemovitostí a rekordně nízké úrokové sazby,“ komentoval předchozí rok šéf Hypoteční banky Jan Sadil.

Jen u České spořitelny si lidé loni sjednali hypotéky za 36 miliard. To je ve finančním objemu o 19 procent a z hlediska počtu o 16 procent více než v roce 2011. Ke konci září 2012 měli Češi na bydlení půjčeno 796 miliard korun, což je podle bankovní asociace o 5,37 procenta více než v roce 2011.

Úroky padají

Důvodem zvýšeného zájmu o hypotéky je i jejich zlevnění. Zatímco v roce 2010 se domácnostem dávaly za pětiprocentní úrok, v roce 2011 to bylo už o procento méně a loni průměrné sazby za celý rok dosáhly na 3,52 procenta. Průměrná úroková sazba před Vánocemi klesla na 3,17 procenta.

Splátka miliónové hypotéky na 15 let se tak dostala pod sedm tisíc korun měsíčně, což je podle Fincentra nejméně od roku 2003, kdy se tento údaj sleduje. Jedná se ale pouze o průměrný orientační údaj. Bližší představu o splátkách získávají lidé v  přehledech a kalkulačkách na portálu Sfinance.cz.

Novostavby netáhnou

Nové rodinné domy a byty se ale loni neprodávaly tak dobře jako dříve. „Hypotékami se nejvíce financovaly koupě starších městských bytů do 60 m2 a v obcích pak starších rodinných domků do 135 m2,“ uvedly shodně Hypoteční banka a ČS.

Koupě nemovitostí na hypotéku táhne hlavně ve středních Čechách a tradičně v Praze, kde je patrný zájem o byty do 60 m2 i v novostavbách.

I když se loni zvýšil úhrnný objem padlých hypoték, tedy těch, které klienti přestali být schopni splácet, není to podle bank až tak zdrcující v poměru k tomu, kolik jich nově poskytly. Z celkového, přibližně 800miliardového balíku peněz, který si Češi půjčili na bydlení, jsou v selhání něco přes tři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám