Hlavní obsah

Hazardním hrám podléhají tisíce dětí a dospívajících

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory letitým diskusím o nutnosti regulovat hazardní hry jim jen v Česku každoročně podléhají tisíce mladistvých. Mají k nim větší přístup i díky aplikacím v mobilech a na internetu. Z mnohých nezletilých tak jsou ještě před dosažením 15 let gambleři, kteří ruletu pomíjivého štěstí točí denně a neváhají kvůli tomu krást peníze rodičům a kamarádům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle expertních odhadů je v ČR kolem 50 tisíc patologických hráčů všech věkových kategorií – to je dohromady více než obyvatel v okresním městě.

Zápas s nutkavou touhou všechno naházet do automatů má za sebou například Kamil M., kterého už v šestnácti letech museli přijmout do psychiatrické léčebny v Praze s rozvinutou diagnózou gamblerství.

„Otec pracuje dlouhodobě v zahraničí, matka postrádá dostatečnou autoritu, pacient má sedmiletou sestru,“ zapsal si do rodinné anamnézy psychiatr Karel Nešpor.

Chlapec kouřil krabičku cigaret denně, občas zkusil marihuanu, jiné drogy ne.

Začalo to tak, že roztočil ruletu s vrstevníky. Vyhrál třicet korun a to mu vnuklo šálivý pocit, že si vydělá. Přestal chodit do školy. Začal krást v domácnosti rodičů. Dělal doma scény, vyhrožoval, slovně napadal i sestru. Kvůli hraní rodině vznikly dluhy ve výši 50 tisíc korun. To vše za pouhé tři měsíce poté, co si poprvé přivoněl k hazardu. Potom byl hospitalizován.

Denně nebo téměř denně hazardně hraje 1,1 procenta chlapců ve věku 16 let a dalších 1,3 procenta hraje přibližně jednou týdně.
Karel Nešpor a Ladislav Csémy

A průběh léčby? Z propustek se vracel v pořádku. V květnu 2010 dokončil ústavní léčbu. Matka se zúčastňovala terapie. Předán byl ambulantnímu psychiatrovi. Propuštěn byl bez medikace.

„Hazard je zejména u českých chlapců značně rozšířený. Denně nebo téměř denně hazardně hraje 1,1 procenta chlapců ve věku 16 let a dalších 1,3 procenta hraje přibližně jednou týdně. U části těchto dospívajících již může docházet k rozvoji patologických forem hráčství,“ konstatují v odborné studii psychiatři specializovaní na léčbu závislostí Karel Nešpor a Ladislav Csémy.

Ze studie o narůstajícím objemu hazardu v ČR provedené Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy vyplývá, že v přepočtu na jednoho obyvatele, a to včetně dětí a mladistvých, se u nás prosází přes 12 tisíc korun na hlavu ročně.

V průměru je podle studie návratnost vložených peněz 75 %, tak každý Čech hypoteticky prohraje přes tři tisíce ročně.

Hazard už i přes mobil

K automatům a terminálům se stále snadno dostávají v hospodách, diskotékách, k hazardu mají ale snadný přístup také přes počítače a moderní mobilní telefony.

Není to problém jen Česka, ale celé Evropské unie. „On-line hazardní hry vydělávají v zemích EU přes šest miliard eur (přes 150 miliard korun) ročně.

Představují 7,5 % celkového trhu s hazardními hrami. Tento on-line trh hazardních her je nejrychleji rostoucím segmentem v této oblasti,“ konstatuje Evropská komise v tzv. zelené knize o hazardu.

Podle ní se on-line hazard točí nejen přes internet, ale ve značné míře i přes mobilní aplikace. Jen přes mobily se v EU prosází v přepočtu na 20 miliard korun ročně.

„Došlo k významnému rozšíření příležitostí k hazardním hrám a zvýšila se jejich společenská akceptace. Tento trend se nevyhnul ani dětem a dospívajícím,“ varoval v posledním vydání právnického měsíčníku Rodinné listy psycholog Pavel Prunner. Připomíná, že důvodem hráčství nebývá potřeba peněz, ale například touha zapadnout do party, tedy sociální důvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám