Hlavní obsah

Tři čtvrtiny Čechů koupí vánoční dárky na internetu

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákupy přes internet jsou blízké čím dál tím většímu počtu lidí. Podle průzkumu společnosti Seznam.cz devět z deseti uživatelů české internetové jedničky minimálně jednou na internetu nakoupilo. Navštívit internetové obchody o letošních Vánocích má v plánu i čtvrtina uživatelů, kteří dosud nakupovali jinde než právě na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Češi rádi nakupují na internetu. Nejinak tomu bude i letos o Vánocích.

Článek

Téměř všichni dotázaní, kteří už na internetu nakupovali, byli s nákupem spokojeni. Při koupi konkrétního výrobku nejčastěji hledí na cenu a také reputaci e-shopu. Pochopitelně stále častěji využívají i různé srovnávače zboží.

"Oproti minulému roku jsme zaznamenali 10procentní nárůst v počtu uživatelů, kteří mají zkušenosti s využíváním on-line srovnávačů. Je jich nyní 86 procent. Navíc 73 procent respondentů našeho průzkumu plánuje srovnávače využít pro své vánoční nákupy,“ řekl Michal Buzek, vedoucí oddělení analytiků společnosti Seznam.cz.

Na Vánoce Češi myslí už v září

Na přelomu září a října mělo už 15 procent lidí alespoň nějaké dárky nakoupeno. Pro polovinu dotázaných však bylo ještě brzy o vánočních dárcích přemýšlet. Třetina sice ještě nic nakoupeno neměla, ale aspoň v mysli se začala dárky zabývat.

Z výzkumu vyplynulo, že ženy jsou při včasném nakupování dárků aktivnější. Čtvrtina už v září s vánočními nákupy začala a dvě třetiny už o dárcích aspoň přemýšlely. Naopak více než dvě třetiny mužů o tom, co pořídí pod stromeček, v říjnu zatím vůbec nepřemýšlely.

"Pánové však dělají chybu. Obzvlášť pokud budou chtít nakupovat na internetu. Musí totiž počítat, že se před Vánoci tradičně prodlužuje doba dodání zboží. Pokud si jej budou chtít nechat zaslat poštou, měli by už mít na konci listopadu nejen rozmyšleno, ale i vybráno a objednáno," upozorňuje Štěpánka Kovaříková, manažerka serveru Zbozi.cz.

Pod stromečkem bude hlavně kosmetika a knihy

Kosmetika, parfémy a také léky či potravinové doplňky patří už léta mezi tradiční dárky, kterými se Češi obdarovávají. A nejinak tomu bude i letos, stejně jako v loňském roce. Druhým nejčastějším dárkem budou knihy, třetím pak vybavení pro volný čas. Oproti loňsku bude pod vánočními stromečky i o něco více drobné elektroniky.

Průzkum Seznam.cz

Probíhal na přelomu září a října 2012 formou on-line dotazníkového šetření. Zúčastnilo se 748 respondentů starších 15 let z celé České republiky.

"I letos bude většina lidí utrácet za dárky do deseti tisíc korun. Konkrétněji, necelá třetina plánuje utratit do tří tisíc korun, přesně třetina lidí mezi třemi a pěti tisíci korunami, a pětina  mezi pěti a deseti tisíci korun. Podíl dárků nad deset tisíc korun, ale oproti loňsku mírně stoupne na necelých deset procent," doplňuje z výsledků průzkumu Štěpánka Kovaříková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám