Hlavní obsah

Na slučování exekucí dlužníci ušetří

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna příštího roku má začít docházet ke slučování více exekucí jednoho dlužníka. Vyplývá to z novely exekutorského řádu. Na slučování exekucí dlužníci ušetří. Slučování se týká zejména tzv. bagatelních pohledávek, například několika pokut za černou jízdu v MHD. Více exekucí namísto jedné tvrdě postihovalo neopatrné dlužníky.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli nezaplaceným jízdenkám by člověk už neměl přijít na mizinu. Ilustrační foto

Článek

„Ačkoli slučování exekucí je možné provádět již nyní, novela staví tuto věc najisto,“ sdělila tisková mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Spojování řízení, která jsou vedena v rámci jednoho exekutorského úřadu, bude automatické. Budou-li exekuce proti témuž dlužníkovi vedeny u více exekutorů, exekuční (okresní) soud tato řízení na návrh dlužníka spojí a určí, který exekutor řízení povede.

Místo pěti žalob jedna 

Kolik dlužníci mohou ušetřit, komora ukázala na následujícím příkladu: Pan Daněk jezdí na černo v MHD. Pětkrát ho chytil revizor a dostal vždy pokutu. Pokud by došlo k pěti exekučním řízením, v každém by na pokutě na začátku exekuce zaplatil 900 Kč, advokátovi věřitele 4950 Kč, exekutorovi 3250 a na DPH 2290 Kč. Za pět exekucí, po odečtu vlastních pokut, by tak zaplatil přes 50 tisíc korun

V příštím roce advokát, který MHD zastupuje, už nepodá pět žalob, ale pouze jednu, která bude obsahovat pět skutků a jednu odměnu.

Pokud to advokát neudělá, může za něj žaloby spojit soud. Jestliže k tomu nedojde, může soud spojit tyto věci v souvislosti s žádostí o zahájení exekuce. Kdyby to ani tehdy neučinil, může Daněk dosáhnout spojení věcí i v samotné exekuci.

„Je však třeba i apelovat na věřitele a advokáty, aby už v předexekuční fázi docházelo k upomínání dlužníka a spojování věcí,“ upozornil viceprezident Exekutorské komory David Koncz.

Reklama

Výběr článků

Načítám