Hlavní obsah

Lidé se zájezdů kvůli krachům cestovek bát nemusí, uklidňuje ministerstvo

Právo, Jindřich Ginter

Lidé, kteří odjeli na dovolenou s cestovní kanceláří nebo se na ni chystají, nemají důvod k panice z toho, že by zůstali někde trčet v cizině a přišli o část svých peněz. Klientům to prostřednictvím páteční tiskovky vzkázal náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba v reakci na poslední sérii krachů cestovních kanceláří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z hlediska počtu lidí to není letos nic mimořádného. Jen se nám několik (úpadků) cestovek zkoncentrovalo do dvou týdnů. Není ale důvod k panice; není důvod nevolit cestovní kancelář jako partnera pro dovolenou,“ prohlásil.

Lidé se však bojí, aby nezůstali někde na holičkách. Z bleskové ankety Práva na nejčtenějším českém zpravodajském portálu Novinky.cz, ve které hlasovalo šest tisíc čtenářů, vyplývá, že více než polovina z nich s klasickou cestovkou na dovolenou nepojede.

U čtyř z 26 cestovek je spor

Buď vyrážejí na vlastní pěst, nebo značně roste obliba v podstatě klubových cestovek, kdy se většina účastníků zájezdu zná nebo jde o známé známých. Obvykle se specializují na nějaký sport, třeba potápění nebo cykloturistiku spojenou s pobytem na lodi, přičemž jejich hlavním rysem je, že nedají na akční slevy, poslední minuty a na reklamy, ale v podstatě téměř výhradně na doporučení, tedy vybírají podle referencí.

Od roku 2004 řešily pojišťovny úpadek 26 cestovních kanceláří. U 22 z nich byla škoda vyplacena. U čtyř cestovních kanceláří, které ohlásily úpadek v roce 2011, je spor o výši plnění, například u I. Parkam Holidays.

Od 90. let padlo podle sdružení Krachy cestovek.cz na 180 cestovek, přičemž zhruba u třiceti procent případů za tím stojí „bankrotáři-recidivisté“ či jejich spřízněné osoby. Letos šlo definitivně do úpadku nebo ukončilo činnost dalších pět cestovek a šestá, Majestic Travel, aktuálně ministerstvu telefonicky slíbila, že své klienty dostane do úterý zpět do Česka. Zároveň čelí návrhu ministerstva na zrušení oprávnění, protože neměla zaplacenou, tedy platnou pojistku, ale zájezdy realizovala.

Pojistky musí být stoprocentní

Od ledna do července zaslalo ministerstvo pro místní rozvoj na živnostenské úřady 42 návrhů na zrušení oprávnění k provozování cestovky. Kolik z nich ale bylo odebráno, neví.

„Tyto informace si párujeme na konci roku,“ dodal šéf odboru cestovního ruchu Aleš Hozdecký. Podle něho musí novela zákona vést k tomu, aby pojistky proti úpadku byly stoprocentní, tedy aby lidé vždy dostali zpět to, co uhradili. Zákon by tedy měl vyžadovat od cestovek předkládání podrobnějšího analytického účetnictví. Novela by měla podle MMR platit už od příštího léta, ale podle běhu legislativního soukolí to bude reálně spíše v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám