Hlavní obsah

Třetina exekutorů už čelila kárné žalobě

– Brno
Právo, pko

Už třetina exekutorů byla pohnána před kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS). Jejich nejčastější provinění se týkala problematických výkonů exekuce, nečinnosti, procesních pochybení či snižování důstojnosti stavu. Právu to v pondělí potvrdila mluvčí NSS Sylva Dostálová s tím, že údaje se týkají let 2009 až 2011.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zatím bylo podáno 99 kárných žalob proti 48 exekutorům, v případě 20 exekutorů byla podána více než jedna kárná žaloba. Nejaktivnějším kárným žalobcem je ministr spravedlnosti, který podal 70 procent kárných žalob, následuje Exekutorská komora s 24 procenty,“ prohlásila Dostálová.

Právě NSS je kárným soudem pro věci exekutorů a pracují zde samostatné kárné senáty pro exekutory. Ty nejčastěji za provinění ukládají pokuty v rozmezí 10 000 až 150 000 korun, exekutor ale může vyváznout i s napomenutím.

„Z celkového počtu rozhodnutých věcí došlo v 61 procentech k zastavení řízení a v 25 procentech byla uznána vina. Zastavení kárného řízení je převážně v dispozici kárných žalobců," připomněla Dostálová.

Pokud jde o důvody zastavení řízení, tak k zpětvzetí žaloby došlo v 58 procentech, z toho ve 28 procentech bylo podle Dostálové důvodem odvolání exekutora z funkce ministrem spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám